Logo
Ispiši ovu stranicu

Telekomi traže pritisak EU na velike tehnološke tvrtke Istaknuto

Telekomi traže pritisak EU na velike tehnološke tvrtke

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica i 13 drugih europskih telekoma zajedno su zatražili podjelu mrežnih troškova s velikim tehnološkim tvrtkama.

Kao razloge za podjelu naveli su energetsku krizu i ispunjavanje ciljeva Europske unije vezaih uz klimatske promjene.

Njihov zajednički prijedlog dolazi u vrijeme kad Europska komisija priprema zatražiti mišljenja obje strane prije no što pripremi prijedlog zakona koji bi tehnološke tvrtke mogao prisiliti na sudjelovanje u troškovima izgradnje 5G i optičke mreže u 27 država članica Unije.

Na meti Google, Meta Platforms, Netflix...

Sektor koji godišnje ulaže oko 50 milijardi eura u infrastrukturu treba više financiranja, i to hitno, naveli su šefovi europskih telekoma.

Također su istaknuli kako troškovi planiranja i gradnje rastu. Primjerice, cijene optičkih kabela su se gotovo udvostručile tijekom prvog tromjesječja 2022. godine. Slična je situacija s cijenama energenata, kao i drugih troškova s kojima se telekomi susreću.

"Pravovremena akcija je nužna: Europa je propustila brojne prilike koje je potrošački internet donio. Sad mora brzo ojačati kako bi se pripremila za doba metaverzuma. Kako bi to bilo moguće i održivo, vjerujemo kako najveći generatori prometa trebaju dati pravedan doprinos ozbiljnim troškovima koje donose europskim mrežama", naglasili su prvi ljudi europskih telekoma.

Među potpisnicima su također i Vodafone, Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Telia, Fastweb i Altice Portugal, piše Reuters.

Njihov se poziv odnosi uglavnom na velike američke tehnološke tvrtke kao što su Google, Meta Platforms i Netflix, koje čine više od pola internetskog prometa. One su dosad odbijale takve zahtjeve, navodeći kako su već uložile u opremu i tehnologije kako bi sadržaj isporučivale što učinkovitije.

Francuska, Italija i Španjolska su početkom kolovoza od Europske komisije zatražile zakonski prijedlog koji bi tehnološke tvrtke prisilio na sudjelovanje u financiranju mrežne infrastrukture.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.