Logo
Ispiši ovu stranicu

Jeff Bezos i šef Amazona morat će svjedočiti Istaknuto

Andy Jassy Andy Jassy Steve Jurvetson | Wikipedia

Američki FTC naložio je da se Jeff Bezos i Andy Jassy moraju pojaviti kao svjedoci tijekom istrage protiv Amazona.

Američko regulatorno tijelo Federal Trade Commission odbilo je Amazonov zahtjev za izuzećem glavnog izvršnog direktora Andyja Jassyja i osnivača Jeffa Bezosa od svjedočenja tijekom istrage vezane uz program Prime te tvrtke.

U zapovijedi koju je potpisala povjerenica Christine Wilson iz američke Republikanske stranke navedeno je kako Amazon nije ponudio dovoljno dokaza u prilog tvrdnji kako bi termini svjedočenja Jassyja i Bezosa bili nepotrebno opterećenje. Ali, ipak im je dozvolila više vremena za pripremu prije svjedočenja-

Amazon je u kolovozu ove godine uložio žalbu protiv FTC-a, tvrdeći kako su zahtjevi za informacijama tog regulatornog tijela i svjedočenja visokih dužnosnika pretjerano opsežni. Bili su i optužili osoblje FTC-a za uznemiravanje Bezosa i Jassyja.

Pod istragom i niz drugih servisa

U srpnju je FTC proširio ospeg istrage kako bi obuhvatio i druge Amazonove programe s pretplatom, među kojima su Audible, Amazon Music, Kindle Unlimited i Subscribe & Save.

U fokusu istrage su procesi prijave i otkazivanja za program Prime od ožujka 2021. godine.  FTC nastoji ustanoviti je li Amazon obmanuo korisnike kako bi ih naveo na pretplatu na Prime, a da pritom nije ponudio jednostavan način otkazivanja i izbjegavanja ponovnih troškova, piše CNBC.

U Amazonu tvrde kako surađuju s istragom i kako su dosad FTC-u dostavili oko 37 tisuća stranica raznih dokumenata. Zbog toga su razočarani odlukom te agencije zbog koje će se Bezos i Jassy morati pojaviti kao svjedoci.

Program Amazon Prime trenutno ima oko 200 milijuna pretplatnika diljem svijeta. Košta 139 američkih dolara godišnje.

Amazon je pojačano na meti FTC-a otkako je na čelo te agencije došla Lisa Khan, poznata po tome što je kritična prema divu elektroničke trgovine. Bili su tražili i njeno izuzeće iz istrage, ali je i taj zahtjev bio odbijen.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.