Logo
Ispiši ovu stranicu

Novi udarac za Google, moraju platiti 4,1 mlrd € globe Istaknuto

Margrethe Vestager Margrethe Vestager Stine Heilmann

Opći sud Europske unije podržao je odluku prema kojoj Google mora platiti 4,125 milijardi eura globe zbog kršenja pravila o zaštiti tržišnog natjecanja.

U pitanju je bila odluka Europske komisije prema kojoj je Google nametnuo zakonom nedozvoljena ograničenja proizvođačima uređaja s operativnim sustavom Android i operatorima mobilnih mreža kako bi konsolidirao dominantnu poziciju svoje internetske tražilice.

Google se bio žalio na odluku europskih regulatora prema kojoj je morao platiti 4,34 mlrd. eura. Ali, europski sud odbio je uglavnom njihove argumente i tek simbolički smanjio globu. Čak i uz smanjenje bit će to rekordna kazna za monopolističko ponašanje.

Vjetar u leđa novim zakonima

U tri istrage dosad europski regulator je Google dosad kaznio s ukupno 8,25 mlrd. eura. Tijekom prošle godine kažnjeni su s 2,42 mlrd. eura.

Ova će presuda dati vjetar u leđa primjeni zakona poput Zakona o digitalnim tržištima, uvedenih kako bi se suzbila moć američkih tehnoloških divova, koja će stupiti na snagu tijekom 2023. godine, piše Reuters.

Google se može na presudu žaliti Sudu Europske unije. Najavili su kako će to i učiniti jer su smatrali kako je trebala biti u potpunosti poništena. Opći sud EU ranije ove godine poništio je odluke Komisije protiv Intela i Qualcomma.

Margrethe Vestager, povjerenica Komisije za tržišno natjecanje, trenutno istražuje Googleovo poslovanje vezano uz digitalno oglašavanje i njihov sporazum Jedi Blue s Meta Platforms, Appleova pravila za trgovinu aplikacijama App Store, Metino korištenje podataka i tržište, kao i Amazonove politike trgovanja i prodaje online.

Google je također pod pritiskom izdavača, koji s dvije tužbe u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj traže odštetu koja bi mogla dosegnuti i do 25 mlrd. eura.

Pod zasebnim je istragama u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i u Sjedinjenim Državama.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.