Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple bi mogao spojiti iPhone na Starlink? Istaknuto

Apple bi mogao spojiti iPhone na Starlink?

Elon Musk objavio je kako je njegova tvrtka SpaceX obavila pregovore s Appleom oko korištenja satelitske konstelacije Starlink.

Predmet pregovora, naveo je Musk, bilo je korištenje Starlinkovih satelitskih usluga za Appleovu novu značajku SOS, predviđenu za korištenje u hitnim slučajevima.

Kako tvrdi, razgovori o povezivosti koju Starlink nudi bili su obećavajući. Također je naveo kako bi veza bila najbolja ako bi se softver i hardver pametnog telefona prilagodili signalima koji stižu iz bližeg svemira, umjesto iz najbliže bazne stanice.

Apple ulaže milijune u infrastrukturu

Nije poznato jesu li pregovori okončani ili i dalje traju.

Tijekom predstavljanja modela iPhone 14 Apple je objavio kako su odabrali tvrtku Globalstar za podršku značajki SOS pute satelita, kako bi bilo moguće slanje poruka s pozivima u pomoć iz udaljenih lokacija.

Satelitska povezivost bila je jedan od glavnih noviteta vezanih uz novu generaciju Appleovih pametnih telefona. Jabučari su također izdvojili 450 milijuna američkih dolara iz svog fonda za naprednu proizvodnju kako bi financirali satelitsku infrastrukturu koja će biti platforma za tu značajku, zasad dostupnu samo u Sjedinjenim Državama i Kanadi, piše Reuters, gdje je besplatna tijekom prve dvije godine.

Američki telekom T-Mobile US najavio je nedavno kako će koristiti Starlinkove satelite za pružanje usluga pristupa mobilnoj mreži u pojedinim dijelovima SAD-a.

Ta bi satelitska mreža funkcionirala uz postojeću T-Mobileovu u SAD-u, što bi uklonilo potrebu za postavljanjem baznih postaja u udaljenim područjima u kojima ih trenutno nema te omogućilo usluge poput slanja SMS-ova i slika.

Naime, u početku će propusnost mreže biti prilično niska - dva do četiri megabita u sekundi.

Muskovu izjavu treba ipak uzeti s određenom dozom opreza i skepse. Ne bi mu bilo prvi put da na Twitteru objavi nešto što ne odgovara u potpunosti istini.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.