Logo
Ispiši ovu stranicu

T-Mobile prodao žičnu infrastrukturu za jedan dolar Istaknuto

T-Mobile prodao žičnu infrastrukturu za jedan dolar

T-Mobile US prodao je svoje poslovanje vezano uz žičnu infrastrukturu tvrtci Cogent Communications Holdings za jedan američki dolar.

Uz taj simbolični dolar uzeli su i milijardu USD naknade za tu transakciju, što obuhvaća i ugovor vrijedan 700 milijuna USD, prema kojem će im Cogent nastaviti pružati usluge u prijelaznom razdoblju od četiri godine i šest mjeseci.

Rješavaju se infrastrukture

T-Mobile US se rješava imovine za žičnu infrastrukturu koju je stekao nakon što je 2020. godine preuzeo Sprint za 26 mlrd. USD zato što im nije potrebna za održavanje redovnog poslovanja u segmentu bežične telefonije, što im je temeljni biznis. Odjel koji je pokrivao sustave za domaćinstva, obradu podataka i mrežu optičkih kabela donio je 739 mil. USD prihoda tijekom 2021. godine.

Procjenjuje se kako će ovom prodajom T-Mobile uštedjeti na troškovima održavanja i nadogradnje infrastrukture. Cogent je kupovinom dobio mrežu koja pokriva velike dijelove Sjedinjenih Država, a koju bi mogao iskoristiti kako bi zamijenio mrežu za koju trenutno plaća najam te proširio katalog proizvoda koje nudi pojedincima i tvrtkama.

U toj tvrtci očekuju kako će im temeljni prihodi iznositi oko 1,1 mlrd. USD, odnosno 180 posto više nego dosad.

Transakcija bi trebala biti zaključena tijekom druge polovice 2023. godine, piše Reuters.

T-Mobile US je krajem prošlog mjeseca s tvrtkom SpaceX Elona Muska sklopio sporazum o korištenju konstelacije satelita Starlink kako bi osigurali pokrivenost mobilnom mrežom u dijelovima SAD-a. Očekuje se kako će prve usluge putem satelitske mreže biti dostupne u sklopu beta testiranja krajem iduće godine. Ispočetka će propusnost ove mreže biti prilično niska: tek dva do četiri megabita u sekundi.

Deutsche Telekom nedavno je prodao većinski udio u tvrtci GD Towers, čija je vrijednost procijenjena na 17,5 milijardi eura. Dio tog novca namjeravaju upotrijebiti kako bi što brže stekli većinski udio u američkom T-Mobileu.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.