Logo
Ispiši ovu stranicu

Porsche ipak ide u javnu ponudu dionica Istaknuto

Porsche ipak ide u javnu ponudu dionica

Volkswagen je najavio kako planira izlistati tvrtku Porsche na tržištima kapitala.

Do javne ponude dionica svjetski poznatog proizvođača sportskih automobila doći će u trenutku kad je inflacija na rekordnim razinama, a dionice u Europi na silaznoj putanji zbog pogoršanja odnosa s Rusijom.

Volkswagen je IPO najavio za kraj rujna ili početak listopada. Trebao bi biti okončan do kraja ove godine, iako će to u velikoj mjeri ovisiti o daljnjem razvoju događaja na tržištima kapitala. Moguće je kako će prvotno određeno razdoblje od četiri tjedna za iskazivanje interesa biti produljeno, kao i da će javna ponuda dionica biti obustavljena ako neće biti dovoljno zanimanja.

Najveći europski IPO od 1999.

Očekuje se kako bi Porsche mogao dosegnuti vrijednost između 60 i 85 milijardi eura. Brend tog proizvođača još se dobro drži, ali tržišne vrijednosti drugih iz iste kategorije, poput Astona Martina i Ferrarija, u padu su, piše Reuters.

Dosegne li viši dio očekivanog raspona, javna ponuda dionica bi mogla biti najveća u povijesti Njemačke i najveća u Europi od 1999. godine, prema podacima tvrtke Refinitiv.

Među većim ulagačima trebao bi biti Katar, koji namjerava kupiti udio od 4,99 posto. Preferencijalne dionice također će biti ponuđene investitorima u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, gdje je Porsche popularan. Volkswagen je također odobrio prodaju 25 posto plus jedne redovne dionice tvrtci Porsche SE, kako bi obitelji Porsche i Piech mogle zadržati kontrolni udio.

Za Volkswagen IPO je važan dio restrukturiranja u tvrtku koja se više bavi softverom i električnim vozilima.

Porsche cijeloj toj grupaciji donosi novac. U prvoj polovici ove godine operativna zarada narasla je 22 posto, dok je za ostala VW-ova vozila pala za osam posto.

Porsche je također među investitorima u Rimac Automobile (točnije, Rimac Technology).

Duga i burna povijest

Porsche je 1931. godine osnovao Ferdinand Porsche. Tada je to bio tek dizajnerski ured. Prvi pogon otvorili su 1938. godine.

Do 1960. tvrtka je bila u vlasništvu države, nakon čega je privatizirana. Savezne vlasti i savezna država Donja Saska zadržali su 20 posto udjela.

Porscheov unuk Ferdinand Piech postao je glavni izvršni direktor Volkswagena 1993. godine. Uveo je ključnu inovaciju - isti osnovni dizajn za različite modele automobila - što je omogućilo skaliranje proizvodnje i spasilo tvrtku od propasti.

Piech je 2002. imenovao Bernda Pischetsriedera kao svog nasljednika i preuzeo mjesto predsjednika, kojeje držao do 2015.

Tvrtka Porsche je 2005. najavila kako planira kupiti 20 posto udjela u VW-u. Dvije godine kasnije predali su obvezujuću ponudu za preuzimanje jer su stekli udio veći do 30 posto. Do kraja 2008. taj je udio povećan na 74 posto. Strka oko preostali dionica na kratko je VW učinila najvrijednijom tvrtkom na svijetu.

Ipak, 2009. su odustali od preuzimanja i najavili mogućnost spajanja s VW-om. Problem je, vjerojatno, bio i to što je Porsche u to vrijeme imao devet milijardi eura duga. Do kraja te godine VW je kupio 49,9 posto udjela u Porsche AG za 3,9 milijuna eura.

Iduću godinu obilježile su optužbe za prijevaru i tržišne malverzacije, zbog čega se odustalo od 2011. kao roka za spajanje s VW-om.

Ipak, VW je 2012. kupio preostalih 50,1 posto tvrtke Porsche AG za oko 4,5 mlrd. eura. Ta je tvrtka do danas u vlasništvu tvrtke Volkswagen AG, dok je Porsche SE Volkswagenov najveći dioničar.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.