Logo
Ispiši ovu stranicu

Appleov iPhone prvi put dominira američkim tržištem Istaknuto

Appleov iPhone prvi put dominira američkim tržištem

Po prvi put ikad na tržištu Sjedinjenih Država ima više iPhonea nego bilo koje druge vrste pametnih telefona.

Prema podacima tvrtke Counterpoint Research, Appleov pametni telefon uspio je nadmašiti cijeli eko-sustav koji koristi operativni sustav Android i premašiti 50 posto američkog tržišta, što je više nego ikad dosad. Ostali dio drži oko 150 uređaja Samsunga, Lenova i niza drugih proizvođača.

Pri mjerenju su korišteni podaci o aktivnim instalacijama operativnog sustava, što znači kako su u obzir uzeti i rabljeni uređaji, kao i oni kupljeni prije više godina.

Moglo bi se ponoviti i drugdje

U ranim danima iPhonea operativni sustav iOS nije nikad došao ni blizu udjelu od 50 posto tržišta SAD-a. Tih su dana njime dominirale tvrtke kao što su Blackberry, Nokia i Motorola. Do 2010. godine Android je preuzeo poziciju predvodnika, koju i sad - prema podacima Statcountera - drži na globalnoj razini, sa 70 posto udjela.

Appleovi mobiteli su, doduše, uvijek imali naglašeno jaču prisutnost na tržištu SAD-a u usporedbi s drugim tržištima diljem svijeta. Ipak, ovakav razvoj događaja nije nešto što bi bilo uputno zanemariti. Tim više što je Apple dominirao segmentom tržišta skupljih pametnih telefona tijekom drugog tromjesječja ove godine i ne pokazuje znakove posustajanja.

Štoviše, analitičari ukazuju na to kako je riječ o kulminaciji trenda prisutnog zadnje četiri godine, koji bi se mogao ponoviti i u drugim imućnim državama svijeta.

Pod vodstvom Tima Cooka iPhone je Apple doveo do pozicije najvrijednije tvrtke na svijetu, s tržišnom kapitalizacijom od 2,5 bilijuna američkih dolara. Čak i oni koji su kupili polovni iPhone vjerojatno bar ponešto plaćaju Appleu za iCloud, Apple Music, Apple Pay i druge servise. To je model koji dosad nitko nije uspio replicirati, piše Financial Times.

Kad su se počeli pojavljivati znaci zasićenja tržišta iPhoneom Cook se okrenuo filmovima i televiziji, oglašavanju i plaćanju, fitnessu i servisima vezanima uz zdravlje općenito. To je donijelo raznovrsne izvore prihoda koji konstantno rastu dvoznamenkasto i imaju profitnu maržu veću od 70 posto, dvostruko veću od hardvera.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.