Logo
Ispiši ovu stranicu

Facebook, Instagram i WhatsApp mogli bi dobiti pretplatu Istaknuto

Facebook, Instagram i WhatsApp mogli bi dobiti pretplatu

Facebook, Instagram i WhatsApp bi uskoro mogli dobiti specijalizirane značajke, dostupne samo onima koji su spremni platiti kako bi ih koristili.

Njihova matična tvrtka Meta Platforms ustrojit će, naime, novi odjel, nazvan New Monetization Experiences, čija će zadaća biti otkriti koje bi značajke dostupne uz plaćanje mogle biti zanimljive i potom ih izraditi te upogoniti. Vodit će ga Pratiti Raychoudhury, dosadašnji šef istraživanja u Meti.

Taj bi odjel trebao biti prvi ozbiljniji iskorak u širenje ponude značajki dostupnih uz plaćanje u Metinim aplikacijama, koje imaju na milijarde korisnika.

I drugi se okreću pretplati

Facebook i Instagram već nude nekoliko takvih značajki.

Primjerice, administratori grupa na Facebooku mogu naplaćivati pristup ekskluzivnim sadržajima, a postoji i način kako plaćati kreatore za sadržaj koji proizvode i objavljuju. WhatsApp tvrtkama naplaćuje korištenje mogućnosti izravnog razgovora s kupcima ili klijentima, dok u Instagramu također razmatraju mogućnost uvođenja pretplate za pristup ekskluzivnim sadržajima.

No, čini se kako će novi odjel raditi na proizvodima i uslugama koje će biti u zasebnoj kategoriji.

Zasad nije jasno o kakvim bi značajkama moglo biti riječ. Poznato je tek kako Meta pomno prati što konkurencija radi.

Twitter, Snapchat i Telegram nedavno su pokrenuli mjesečne pretplate pomoću kojih je moguće otključati ekskluzivno dostupne značajke i druge pogodnosti u sklopu tih aplikacija.

Meta svakako treba nove izvore prihoda. Nakon što je Apple uveo promjene u operativni sustav iOS koje omogućavaju blokiranje praćenja, prihodi te tvrtke značajno su opali.

U tome nije usamljena. TikTok je također počeo testirati modele pretplate, dok Discord živi isključivo od pretplate Nitro, piše Verge.

Ipak, u Meti zasad ne očekuju kako će prodaja pristupa ekskluzivnim značajkama u dogledno vrijeme postati ozbiljnijim izvorom prihoda.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.