Logo
Ispiši ovu stranicu

Olympus prodaje odjel s mikroskopima za 3,1 mlrd. USD Istaknuto

Olympus prodaje odjel s mikroskopima za 3,1 mlrd. USD

Japanska korporacija Olympus prodat će svoj odjel za razvoj i proizvodnju mikroskopa za 3,1 milijardu američkih dolara.

Kupac je investicijska tvrtka Bain Capital. Ako će transakcija biti uspješno zaključena do 4. siječnja 2023. godine, kako je planirano, to će biti dosad najveća Olympusova prodaja te vrste.

Olympus se proizvodnjom mikroskopa bavio više od sto godina. Tijekom travnja izdvojili su odjel s njima u zasebnu tvrtku nazvanu Evident. Procjenjuje se kako ta tvrtka ima imovinu vrijednu oko milijardu USD. Do kraja ove financijske godine treabla bi donijeti nešto ispod 169 milijuna USD operativne zarade.

Dio velikog preslagivanja

Još do prije kojih tjedan dana nagađalo se kako bi cijena mogla biti oko 2,2 mlrd. USD, pa se čini kako su Olympusovi pregovarači napravili dobar posao. Bain Capital je ponudom nadmašio konkurenciju kao što su grupacija Carlyle i KKR & Co, koje su također predale obvezujuće ponude.

Prodaja odjela koji također proizvodi industrijske endoskope i uređaje za analizu rentgenskih snimki dolazi u vrijeme kad u Olympusu ubrzano preslaguju svoj poslovni portfelj, s ciljem fokusiranja isključivo na tehnologije koje se koristi u medicinske svrhe.

U sklopu tog procesa Olympus je pozvao aktiviste investitore ValueAct Capital u svoj nadzorni odbor, kupio nekoliko inozemnih tvrtke koje se bave proizvodnjom medicinske opreme i prodao poslovanje s digitalnim kamerama, koje je već dulje vrijeme gubitaš, investicijskoj tvrtci Japan Industrial Partners, piše Reuters. Naime, s pojavom pametnih telefona tržište digitalnim kamerama desetkovano je, a na njemu je ostalo prostora za tek nekoliko nišnih igrača.

Otkad su početkom 2019. godine krenuli u reorganizaciju vrijednost Olympusovih dionica se gotovo pa utrostručila.

Tijekom 2011. godine našli su se u središtu neugodnog skandala nakon što su otpustili svježe postavljenog glavnog izvršnog direktora, Britanca Michaela Woodforda, zbog toga što je bio razotkrio nepravilnosti u vođenju knjiga. Posljedice tog korporativnog skandala osjetile su se još godinama kasnije, piše Bloomberg.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.