Logo
Ispiši ovu stranicu

Bivši šef sigurnosti iznio teške optužbe protiv Twittera Istaknuto

Peiter Mudge Zatko Peiter Mudge Zatko

Twitter je prikrivao nemar u području sigurnosti, zavaravao savezna regulatorna tijela o tome koliko je siguran i nije uspio na odgovarajući način procijeniti koliko ima lažnih korisničkih računa.

Pokažu li se tvrdnje koje je iznio bivši šef sigurnosti u Twitteru Peiter "Mudge" Zatko točnima, to bi moglo dovesti do kazni za Twitter na saveznoj razini, ali i dati Elonu Musku dovoljno dobar razlog za odustajanje od preuzimanja te tvrtke, vrijednog 44 milijarde američkih dolara.

Ozbiljne optužbe

Zatko je dobio otkaz u Twitteru u siječnju ove godine, navodno zbog toga što je loše obavljao svoj posao. No, on tvrdi kako je riječ o osveti zbog toga što nije htio šutjeti o tome koliko je Twitter ranjiv.

Prošlog je tjedna podnio pritužbu američkoj regulatornoj agenciji Securities and Exchange Commission (SEC), u kojoj tereti Twitter za obmanu dioničara i kršenje sporazuma s Federal Trade Commission (FTC) o održavanju određene razine sigurnosti.

Zatko je u Twitter došao 2020. godine, na poziv osnivača i tadašnjeg glavnog izvršnog direktora Jacka Dorseya, odmah nakon što su hakirani računi Baracka Obame, Billa Gatesa, Kanyea Westa i velikog broja drugih korisnika. Ali, ubrzo se pokazalo kako sadašnji glavni izvršni direktor Parag Agrawal nije zainteresiran za rješavanje nagomilanih problema.

Između ostalog, Zatko je ustvrdio kako previše Twitterovih zaposlenika ima pristup ključnim sustavima s osjetljivim podacima, kao i da je su kompletne kopije Twitterovog izvornog računalnog koda na tisućama prijenosnih računala.

Lažne korisničke račune ne samo što se ne uklanja, već Twitterovi direktori mogu dobiti bonuse vrijedne do deset milijuna USD ukoliko povećaju broj korisnika.

Twitter je, naveo je dalje Zatko, zlorabljen za lov na političke disidente u Indiji, a tvrtka također nije obrisala korisničke podatke nakon što je to do nje bilo zatraženo jer su bili raspršeni posvuda po internim sustavima.

U Twitteru kažu kako im se Zatko pokušava osvetiti zbog otkaza te kako za to koristi informacije i podatke izvučene izvan konteksta, piše CNN.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.