Logo
Ispiši ovu stranicu

Šef Volkswagena koji je htio prestići Teslu dobio je otkaz Istaknuto

Šef Volkswagena koji je htio prestići Teslu dobio je otkaz

Glavni izvršni direktor Volkswagena Herbert Diess dobio je otkaz tri godine prije isteka ugovora.

Diessa se smatra zaslužnim za više milijardi američkih dolara vrijedan ulazak njemačkog diva proizvodnje automobila u segment električnih vozila.

Planirao je prestići Teslu i pretvoriti VW u najvećeg svjetskog proizvođača električnih vozila. Smatrao je, naime, kako će Elon Musk biti preokupiran paralelnim podizanjem proizvodnje u dvije kompleksne tvornice u Teksasu i Njemačkoj. U tome je vidio priliku da VW do 2025. prestigne Teslu.

Sukob s radnicima i moćnim obiteljima

Procjene govore kako bi VW već do 2024. mogao udvostručiti proizvodnju na više od dva milijuna električnih vozila, piše Business Insider. No, pitanje je hoće li to biti izvedivo u tim rokovima nakon Diessovog odlaska.

U rujnu će na njegovu dosadašnju poziciju doći Oliver Blume, prvi čovjek Porschea (tvrtke koja je u sastavu grupacije VW).

Blume će i dalje biti glavni izvršni direktor Porschea. 54-godišnji poslovni čovjek popeo se do vrha od pozicije vježbenika u Audiju preko šefa proizvodnje u pogonu u Wolfsburgu do šefa proizvodnje i logistike u Porscheu. Na čelo te tvrtke došao je 2013. godine.

Diess je navodno bio u sukobu s obiteljima Porsche i Piech, koje drže udio od 31,4 posto u VW-u i više od pola glasova. Velik dio njihovog neslaganja bio je vezan uz projekt Cariad, u sklopu kojeg se radi na razvoju softvera za vozila koja VW proizvodi.

Diess je također često bio u sukobu s predstavnicima radnika, koji drže pola pozicija u nadzornom odboru VW-a. Tražili su da sigurnost radnih mjesta i profitabilnost ostanu podjednako važni ciljevi za tu tvrtku u nadolazećim godinama.

Diess je nekom prilikom u privatnom razgovoru rekao kako VW ima oko 30 tisuća zaposlenih previše.

Početkom ove godine VW je predstavio ID.Buzz, električno izdanje svog poznatog mini autobusa. U pripremi je navodno i kamionet s kojim bi konkurirali Chevroletu i Fordu na američkom tržištu.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.