Logo
Ispiši ovu stranicu

Tesla podbacila s prodajom, prodala većinu bitcoina Istaknuto

Tesla podbacila s prodajom, prodala većinu bitcoina

Proizvođač električnih automobila Tesla tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesječja je podbacio s prihodima i nadmašio očekivanja kad je riječ o zaradi.

Tesla je od travnja do lipnja 2022. uprihodila 16,93 milijarde američkih dolara, nešto manje od prognoziranih 17,1 mlrd. USD. Zarada po dionici iznosila je 2,27 USD naspram očekivanih 1,81 USD.

Bruto marža pala je s 32,9 na 27,9 posto, gledano u odnosu na prethodni kvartal. U isto vrijeme prošle godine bila je na razini od 28,4 posto. Do pada je došlo zbog jačanja inflacije i snažnije konkurencije pri nabavci baterija i drugih komponenti za električna vozila.

Više trgovina i punionica

Prihodi od prodaje automobila donijeli su 14,6 mlrd. USD, usluge i drugi prihodi 1,47 mlrd. USD, a odjel za energetiku 866 milijuna USD. Prihodi od prodaje kredita za poticanje proizvodnje električnih vozila pali su za tri posto, na 344 mil. USD, u odnosu na isto razdoblje 2021.

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je kako nova tvornica kod Berlina od lipnja ove godine proizvodi više od 1000 automobila tjedno. Novi pogon u Austinu u američkoj saveznoj državi Teksas trebao bi tu razinu proizvodnje dosegnuti do kraja godine.

Musk i dalje očekuje kako će zadržati rast od 50 posto godišnje kad je riječ o isporuci električnih vozila.

Tesla trenutno raspolaže sa 709 trgovina i servisa te 3971 lokacija za punjenje Supercharger. To je za 19 posto više trgovina i 34 posto više punionica nego lani.

Do kraja drugog kvartala likvidirali su oko 75 posto ukupne količine bitcoina koje su imali, što im je donijelo 936 milijuna USD. Do prodaje je došlo, kako je pojasnio Musk, zbog neizvjesnosti vezanih uz epidemiološke mjere suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 u Kini. Zbog tih mjera Tesla je bila prisiljena obustaviti proizvodnju u Šangaju tijekom proteklog tromjesječja.

Ukupno gledano, količina gotovine na koju mogu računati porasla je za 847 mil. USD, piše CNBC.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.