Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple tuže zbog monopola na plaćanje iPhoneom Istaknuto

Apple tuže zbog monopola na plaćanje iPhoneom

U pripremi je zajednička tužba zbog toga što servis Apple Pay drži zakonom nedopušten monopol nad beskontaktnim plaćanjem.

To mu, navedeno je u tužbi koju priprema organizacija Affinity Credit Union iz američke savezne države Iowe, omogućava prisilnu naplatu naknada kartičarskim kućama. Ta organizacija izdaje vlastite debitne i kreditne kartice kompatibilne s Apple Payom. Njeni se odvjetnici nadaju kako će se i drugi kartičari priključiti tužbi.

Milijarda dolara ilegalno naplaćena

Apple, prema njihovoj procjeni, ostvaruje više od milijarde američkih dolara prihoda godišnje time što kartičarima naplati do 0,15 posto po transakciji putem Apple Paya. Za korištenje "funkcionalno identičnih" digitalnih novčanika za operativni sustav Android ne naplaćuje se nikakva naknada.

Stoga u Affinity Credit Unionu smatraju kako Apple krši zakon koji brani monopolističko ponašanje i djelovanje kako bi pogodovao vlastitoj usluzi na štetu konkurencije. Također, Apple onemogućava prebacivanje tih troškova na krajnje korisnike, zbog čega vlasnici iPhonea imaju razlog više zašto ostati vjeran jabučarima.

Odluka suda ovisit će vjerojatno o procjeni što je relevantno tržište u ovom slučaju. Moglo bi se dogoditi da će sudu to što postoji Android kao alternativa biti dovoljan razlog za ocjenu kako monopola, u stvari, nema.

Uz to, tužbe ne postaju zajedničke automatski već za to moraju dobiti odobrenje suda. No, Hagens Berman - tvrtka koja zastupa Affinity Credit Union - dosad je u tome bila razmjerno uspješna.

Bila je uključena u sto milijuna USD vrijednu nagodbu u sporu tijekom kojeg su razvojni programeri tvrdili kako pravila trgovine aplikacijama App Store nisu pravedna, kao i u parnici kad je Apple morao kupcima vratiti oko 400 mil. USD zbog namještanja cijena e-knjiga.

Cilj ove tužbe je natjerati Apple na promjenu politike kako bi i drugim pružateljima usluga bilo omogućeno obavljanje beskontaktnih plaćanja putem Apple Paya.

Osim toga, žele naknadu za kartičare kojima su naknade nelegalno dosad naplaćene, piše Verge.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.