Logo
Ispiši ovu stranicu

Vrhovni sud SAD-a odbio Appleovu žalbu protiv Qualcomma Istaknuto

Vrhovni sud SAD-a odbio Appleovu žalbu protiv Qualcomma

Vrhovni sud Sjedinjenih Država odbacio je Appleov zahtjev za ročiste oko dva patenta tvrtke Qualcomm.

Sporni patenti bili su dijelom tužbe podnesene još 2017. godine, u kojoj Qualcomm tvrdi kako je Apple neovlašteno koristio tehnologije vezane uz modem, ugrađene u iPhone, iPad i Apple Watch.

Bio je to dio pravnog okršaja širih razmjera između ta dva tehnološka diva. Nagodba jabučara i američkog proizvođača čipova iz 2019. godine okončala je njihov globalni sukob više milijardi američkih dolara vrijednim sporazumom o licenciranju s rokom trajanja od šest godina.

Nagodba nije okončala spor

Temeljem te nagodbe Apple je mogao nastaviti koristiti Qualcommove procesore u iPhoneima. Ali, nagodba je također omogućila nastavak spora pred Patent Trial and Appeal Board, tijelom američkog Patentnog zavoda (Patent and Trademark Office).

Apple je tvrdio kako Qualcommove patente treba poništiti. No, odgovorni za pritužbe i žalbe se nisu s time složili, već su presudili u Qualcommovu korist.

Prošlog je travnja sud odbio Appleov zahtjev za podnošenje žalbe temeljem nagodbe iz 2019. godine. Kao razloge su naveli isplatu tantijema i rizik od moguće nove tužbe.

U žalbi Vrhovnom sudu Apple je naveo kako bi Qualcomm mogao upotrijebiti sporne patente za podnošenje nove tužbe nakon istjecanja dozvole 2025. godine, odnosno 2027. ukoliko će biti produljena.

Američko Ministarstvo pravosuđa očitovalo se o sporu u svibnju. Odbili su Appleovu argumentaciju i zatražili od Vrhovnog suda odbijanje zahtjeva jer smatraju kako nema dokaza da sporni patenti štete Appleovu poslovanju.

Kako je do toga došlo, vjerojatno ćemo morati pričekati dok dozvole ne isteknu kako bismo vidjeli daljnji razvoj događaja, piše Verge.

Čini se kako u Appleu neće čekati na istek važenja dozvole. Kako piše Engadget, mogli bi u potpunosti prestati koristiti Qualcommove modeme i zamijeniti ih vlastitima, moguće već tijekom iduće godine.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.