Logo
Ispiši ovu stranicu

Dogovoreno je: USB-C postaje jedinstven standard za punjače u EU Istaknuto

Dogovoreno je: USB-C postaje jedinstven standard za punjače u EU

Europska unija postigla je dogovor: USB-C postat će jedinstveni standard za punjenje svih pametnih telefona i elektroničkih uređaja.

Novi zakon će osigurati da do jeseni 2024. godine svi mobiteli, tableti i kamere koriste istu vrstu punjača. Za prijenosna računala taj je rok postavljen na 2025. godinu.

Zakonom su također obuhvaćene i igraće konzole, zvučnike, tipkovnice, slušalice i slični manji uređaji. Kupci će moći birati hoće li uređaj nabavljati s punjačem ili bez njega. Cilj je smanjiti trošak za građane i količinu e-otpada.

Procjenjuje se kako u Uniji u smeću godišnje završi 12 tisuća tona punjača. Pritom mnogi među njima uopće nisu bili korišteni, a građani Unije potroše oko 2,4 milijarde eura na zasebne punjače.

Na snagu stupa tek na jesen

Novi zakon još treba dobiti formalno odobrenje Europskog parlamenta i Europskog vijeća, do čega neće doći prije jeseni. Stupit će na snagu 20 dana po objavi u službenom europskom glasilu.

Europska unija je u zadnjih desetak godina uspjela pridobiti proizvođače na smanjenje broja punjača s 30 na tri. Najveći kamen spoticanja je Appleov Lightning, kojeg se koristi u oko 20 posto uređaja prodanih na području Europske unije.

Iz Applea još nije stigao komentar novog zakona. No, tijekom 2020. godine su tvrdili kako će uvođenje jedinstvenog punjača ugušiti inovativnost.

Zasad još nije jasno kako će biti riješen problem različitih standarda kao što je, primjerice, DisplayPort za video.

"Iznimno je važno kvalitetno provesti ovaj zakon i paziti da uređaji bez punjača budu jeftiniji u prosjeku za dvjestotinjak kuna. Procjena je kako će ovim prijedlogom građani EU godišnje uštedjeti 250 milijuna eura.

Moja prva rasprava na tu temu bila je još davne 2013. godine. Da je zakon usvojen kad smo tražili u okoliš ne bi bilo bačeno 110 tisuća tona punjača', istaknula je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.