Logo
Ispiši ovu stranicu

BT i Ericsson proširuju suradnju oko privatnih mreža 5G Istaknuto

BT i Ericsson proširuju suradnju oko privatnih mreža 5G

Telekom operatori BT i Ericsson dogovorili su suradnju pri izgradnji privatnih mreža 5G u Velikoj Britaniji.

Nije poznato koliko je dogovor britanskog i švedskog telekoma vrijedan. Navedeno je tek kako je riječ o partnerstvu teškom više milijuna britanskih funti, koje će obuhvatiti postavljanje i upravljanje mrežama, kao i instalaciju aplikacija na njima.

Privatne bi mreže 5G trebale omogućiti brže i sigurnije postavljanje interneta stvari (Internet of Things, IoT) i drugih tehnologija. Slične su javnima, ali je na njih moguće spojiti se samo u određenom prostoru, poput primjerice tvorničkog pogona ili sveučilišnog kampusa, kako bi mogle biti upotrijebljene za pružanje dodatnih usluga.

Sedam puta veći prihodi

Prema procjeni analitičke tvrtke IDC, bežična infrastruktura te vrste bi do 2026. godine trebala donijeti 8,3 milijarde američkih dolara prihoda na globalnoj razini, značajno više nego 1,7 mlrd. USD, koliko je ostvareno u 2021.

BT i Ericsson već su surađivali na nekoliko sličnih većih projekata, među kojima je postavljanje privatne mreže 5G u luci Belfast u Sjevernoj Irskoj. Ta je mreža pokrila nešto više od 14 hektara operativnog područja luke, što je omogućilo optimizaciju transporta, logistike, lanaca opskrbe i špedicije, istaknuo je izvršni direktor Division X u BT-u Marc Overton.

Projekt je nakon toga ušao u drugu fazu, u sklopu koje će biti upogonjeno upravljanje teškom mehanizacijom na daljinu, uvedena umjetna stvarnost za održavanje na daljinu i dodana napredna analiza videa korištenjem umjetne inteligencije, a bespilotne letjelice bit će korištene za
nadzor i inspekciju.

BT i Ericsson bi se, prema novom sporazumu, trebali fokusirati na primjenu tehnologija 5G u sektorima kao što su zdravstvo, proizvodnja, transport i logistika, kao i na objekte poput trgovačkih centara i stadiona, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.