Logo
Ispiši ovu stranicu

Google će plaćati za vijesti više od 300 europskih izdavača Istaknuto

Google će plaćati za vijesti više od 300 europskih izdavača

Google je potpisao ugovore s više od 300 izdavača u Njemačkoj, Francuskoj i još četiri države Europske unije o plaćanju za korištenje vijesti i drugih novinarskih sadržaja.

Do dogovora i potpisivanja je došlo tri godine nakon što su države članice EU usvojile Direktivu o autorskom i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, zbog koje Google i druge platforme online moraju platiti glazbenicima, izvođačima, autorima, novinskim izdavačima i novinarima za njihov rad.

Novi alat za automatske naknade

Novinski izdavači su među najžešćim Googleovim kritičarima. Već godinama pritišću vlade država u kojima djeluju kako bi od platformi online ishodili pravičnu naknadu za svoj sadržaj. Australija je prošle godine isplatu tih naknada učinila obveznom, dok je Kanada uvela slične propise tijekom prošlog mjeseca.

Uz Njemačku i Francusku, među potpisnicima dogovora s Googleom su nacionalni, lokalni i specijalistički izdavači u Austriji, Irskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj. Od spomenutih više od 300 dvije trećine su njemački izdavači, kao što su Der Spiegel, Die Zeit i Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pregovori s drugim izdavačima su u tijeku. Zasad nije poznato na kolike se iznose Google obvezao.

Također su najavili pokretanje novog alata, koji bi trebao omogućiti davanje ponuda za uključivanje u Extended News Preview (EPN) tisućama novinskih izdavača, putem kojeg bi Googleu omogućili prikaz najava i dijelova vijesti na njegovoj tražilici u zamjenu za naknadu.  Taj će alat najprije biti dostupan u Njemačkoj i Mađarskoj, da bi se postupno proširio i na preostale države članice Unije tijekom nadolazećih mjeseci, piše Reuters.

Izdavači alat mogu pronaći u sklopu konzole za upravljanje Googleovom tražilicom. U njemu će biti navedeno kako se mogu uključiti u EPN, više pojedinosti o ponudi i kako mogu dati povratne informacije. Trebali bi dobiti punu kontrolu nad prikazom njihovih sadržaja u Googleovoj tražilici, kao i promijeniti postavke za prikaz kad god im to odgovara.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.