Logo
Ispiši ovu stranicu

Zakon o digitalnim tržištima mogao bi stupiti na snagu već 2023. Istaknuto

Zakon o digitalnim tržištima mogao bi stupiti na snagu već 2023.

Europska unija namjerava početi primjenjivati Zakon o digitalnim tržištima u proljeće 2023. godine.

Kako je najavila dopredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager tijekom konferencije International Competition Network, novi set pravila koji bi trebao ograničiti moć velikih tehnoloških tvrtki, mogao bi biti spreman već u listopadu ove godine.

Komisija će, dodala je Vestager, biti spremna djelovati protiv bilo kojeg prekršaja tvrtki kao što su Amazon, Apple, Google, Meta Platforms i Microsoft čim zakon stupi na snagu.

Globe do 20 posto globalnog prometa

Kako bi to bilo moguće, treba dobiti zeleno svjetlo Europskog vijeća i parlamenta. Također, bit će potrebno uspostaviti nove strukture u Komisiji, pripremiti odgovarajuće IT sustave i zaposliti osoblje, izraditi obrasce... Na svemu navedenome u Komisiji već rade, istaknula je Vestager.

Zakon o digitalnim tržištima regulirat će rad tvrtki s tržišnom kapitalizacijom većom od 75 milijardi eura i koje imaju u vlasništvu društvenu mrežu ili aplikaciju s barem 45 milijuna korisnika.

Te će tvrtke na raspolaganju imati tri mjeseca kako bi prijavili svoj status Europskoj komisiji, nakon čega će čekati do dva mjeseca na odgovor Unije. To znači kako prve okršaje s velikim tehnološkim tvrtkama ne treba očekivati prije kraja iduće godine, piše Verge.

Za nepoštivanje zakonskih odredbi prijeti im globa u visini do deset posto globalnog prometa u prethodnoj financijskoj godini. Ako se više puta ogriješe o zakon ta bi globa mogla narasti i do 20 posto globalnog prometa.

Njemačka je već bila zatražila i uvođenje mjere koja bi omogućila razbijanje tvrtki na više manjih u slučaju ozbiljnih kršenja zakona. Također je pozvala na strože zakone koji reguliraju preuzimanja i spajanja, naročito u situacijama kad velike tvrtke kupuju manje koje im konkuriraju na tržištu kako bi ih zatvorili, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.