Logo
Ispiši ovu stranicu

Centar umjetne inteligencije Lipik održao je prve Dane tehnologije Istaknuto

Centar umjetne inteligencije Lipik održao je prve Dane tehnologije

Tijekom pet dana, sudionici su se mogli educirati o umjetnoj inteligenciji, kibernetičkoj sigurnosti, Microsoft Founders HUBu i Azure Cognitive Services te tijekom hackathona primijeniti nova znanja koristeći Azure alate prilikom osmišljavanja rješenja za očuvanje populacije svjetski poznate pasmine konja lipicanaca.

Sve je završilo u petak 6. svibnja kada je održan središnji događaj na kojem su predstavljeni najbolji projekti 2. generacije studenata AI centra Lipik, dodijeljene su nagrade najboljim timovima hackathona i održan je panel pod nazivom „Budućnost umjetne inteligencije u hrvatskoj“

PROMO ČLANAK

Ovaj događaj hibridnog tipa održan je uživo u Lipiku, ali i virtualno - putem Microsoftove platforme Teams. Prva dva dana bila su posvećena predavanjima i edukacijama koje su održali stručnjaci iz Microsofta. Igor Pavleković tijekom svog predavanja bavio se pitanjem zaštite rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, ali i podataka koji se koriste u takvim rješenjima. O pitanjima sigurnosti podataka i kibernetičke sigurnosti govorio je kroz prizmu Microsoft Responsible AI smjernice.

DSC00009

Posljednja dva dana „Dana tehnologije“ bila su rezervirana za Hackathon na kojem su sudjelovali polaznici edukacija i zaposlenici lipičkih startupova. Sudjelovalo je 5 timova, a programeri AI Centra u Lipiku iskušali su i utvrdili svoje novostečeno znanje rada s alatima koje pruža Azure. Pobjednik prvog lipičkog Hackathona je tim u kojoj su sudjelovali Ena Tutić, David Vorel, Darko Jurić i Renato Jozinović. Svim natjecateljima dodijeljeni su i voucheri za polaganje prestižnih Microsoft Learn certifikata.

U sklopu svečanosti dodjele nagrada najboljim timovima na hackathonu, prezentirani su i najbolji projekti 2. generacije polaznika šestomjesečnog osposobljavanja za programere za primjenu umjetne inteligencije. Tako su Darko Jurić i David Vorel predstavili projekt Autonomnog grada i autonomne vožnje, a izuzetno zanimljiv projekt je bio i onaj kojeg su prezentirali Ivana Radošević i Tomislav Novosel, a radi se o projektu robotske ruke upravljane umjetnom inteligencijom.

DSCF4403

Za kraj, Ivan Duspara je predstavito projekt kojim je objasnio kako koristiti umjetnu inteligenciju u rehabilitaciji. Osim predavanja i hackathona, sudionici su mogli usvojiti nova znanja i kroz panel o umjetnoj inteligenciji, odnosno budućnosti umjetne inteligencije u Lipiku i Hrvatskoj.

Panelisti su bili Tatjana Skoko, direktorica Microsofta za Hrvatsku, Ivan Šabić, pomoćnik ravnatelja CARNET-a, Mario Čelan, utemeljitelj gaming inkubatora PISMO Novska, Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik te Martina Silov, voditeljica projekata u CroAi – Hrvatskoj udruzi za umjetnu inteligenciju koja je i moderirala ovaj panel.

DSCF4466

Događaju su nazočili brojni uvaženi gosti, uključujući Ferdinanda Trohu, dožupana Požeško-slavonske županije, Gordanu Horvat, izaslanicu gradonačelnika Grada Lipika te predstojnicu Područnog ureda Požega HZZ-a Jasminku Antunović.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.