Logo
Ispiši ovu stranicu

Shopify sporije raste zbog kraja pandemije Istaknuto

Shopify sporije raste zbog kraja pandemije

Kanadski Shopify objavio je najsporiji rast prihoda od uvrštavanja u burzovnu kotaciju 2015. godine, a podbacili su i sa zaradom po dionici.

Loši poslovni rezultati pripisani su usporavanju rasta e-trgovine na globalnoj razini, nakon iznimno snažne potražnje tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Shopify, u kojem razvijaju alate i servise za izgradnju webshopova, to je usporavanje platio sporijim rastom prihoda.

Samo 22 posto rasta

Tijekom prva tri mjeseca 2022. godine bili su veći za 22 posto nego u istom razdoblju prošle godine i dosegnuli 1,2 milijarde američkih dolara. Usporedbe radi, u početku pandemije bili su gotovo pa udvostručili rast. Očekivalo se kako će sad uprihoditi 1,24 mlrd. USD. Zarada po dionici dosegnula je tek 20 naspram očekivanih 63 centa.

Osim pada potražnje krivcima su proglašeni visoka razina inflacije, povećanje cijene goriva i ruska invazija Ukrajine. U Shopifyju očekuju kako će trend sporijeg rasta biti nastavljen i do kraja sadašnjeg kvartala. Slične prognoze ponudilis u Amazon, Etsy i eBay.

Od početka ove godine cijena dionice Shopifyja izgubila je više od pola svoje vrijednosti. Samo nakon objave ovih poslovnih rezultata zabilježila je pad od 17 posto.

U Shopifyju su poduzeli mjere kako bi ublažili utjecaj pada potražnje. Između ostalog, uložili su u dostavnu mrežu i skladišta kako bi omogućili dostavu za dva dana i kraće od toga, ne bi li se oduprli većim tržišnim suparnicima.

Pritom nastoje ne ponoviti Amazonovu grešku. Ta je tvrtka prošlog tjedna gubitke pripisala prekomjernoj gradnji objekata. Stoga Shopify namjerava sagraditi tek nekoliko čvorišta ključnih za distribuciju.

U sklopu tih nastojanja najavili su preuzimanje američkog startupa Deliverr za 2,1 mlrd. USD, piše Reuters. Deliverr obavlja više od milijun dostava mjesečno za tisuće trgovaca u Sjedinjenim Državama.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.