Logo
Ispiši ovu stranicu

Meta Platforms namjerava tvorcima sadržaja uzimati gotovo pola prihoda Istaknuto

Meta Platforms namjerava tvorcima sadržaja uzimati gotovo pola prihoda

Nakon što njihov prvi pokušaj oglašavanja u virtualnoj stvarnosti nije prošao dobro, u tvrtci Meta Platforms namjeravaju isprobati drugi pristup zarađivanju u metaverzumu.


Planiraju, naime, u Horizon Worlds - svoju aplikaciju otvorenog svijeta za virtualnu stvarnost - uvesti kupovinu i prodaju virtualnih predmeta i učinaka.

Tvorci sadržaja će u Horizonu moći drugim korisnicima prodavati predmete poput virtualne odjeće, modnih dodataka i modifikacija za likove, za što će im Meta uzeti 25 posto od svake transakcije.

Trećina transakcije više nije dovoljna

Kako piše Business Insider, ta naknada će u stvari ići i do 47,5 posto.

Prema njihovoj računici, Meta već uzima 30 posto od prodaje ostvarene putem sustava za virtualnu stvarnost Meta Quest (ranije poznat kao Oculus). Na to će biti pridodano spomenutih 25 posto za Horizon Worlds, što bi trebalo rezultirati s naknadom od 47,5 posto po transakciji, dok bi prodavatelju ostalo 52,5 posto. Iz Mete su potvrdili kako je izračun točan.

Mark Zuckerberg je u više navrata kritizirao Apple zbog naknade od 30 posto koju uzima razvojnim programerima u trgovini aplikacijama App Store.

Zasad priliku za prodaju u Horizonu ima tek šačica kreatora koje su u Meti odabrali. No, nakon probnog razdoblja ta bi značajka trebala postati dostupna svima. Dio je to dugoročne vizije metaverzuma u kojem tvorci sadržaja mogu živjeti od virtualne robe, usluga i iskustava koju prodaju.

Kupovina u metaverzumu ograničena je na korisnice i korisnike stare barem 18 godina koji žive u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Plaćanje se obavlja putem trgovine Meta App Store.

Zasad kupljenu robu nije moguće iznijeti izvan područja u kojem je kupljena, što bi se s vremenom trebalo promijeniti.

Moguće probleme koji će se pojavljivati u Horizonu u Meti namjeravaju rješavati u hodu. Primjerice, trenutno kupcima ništa ne jamči kako će roba koju su platiti biti u skladu s onim što su vidjeli u oglasu, piše Gizmodo.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.