Logo
Ispiši ovu stranicu

I Honda će uložiti milijarde dolara u električna vozila Istaknuto

I Honda će uložiti milijarde dolara u električna vozila

Honda je najavila kako će uložiti 39,8 milijardi američkih dolara u elektrifikaciju svoje flote tijekom idućih deset godina.

Ta će investicija obuhvatiti i softver te istraživanje i razvoj.

U japanskom proizvođaču automobila planiraju predstaviti 30 novih modela električnih vozila, među kojima su dva SUV-a i mini auto, do 2030. godine. Proizvodnja električnih vozila bi trebala narasti na više od dva milijuna primjeraka godišnje.

Posebnu pozornost posvetit će razvoju baterija čvrstog stanja, koje bi trebale biti lakše od sadašnjih litij-ionskih i brže za punjenje, kao i ponuditi veći domet. Honda je dosad utrošila 343 milijuna USD u razvoj vlastitih baterija čvrstog stanja. Prvi modeli na tržištu bi se trebali pojaviti na tržištu u drugoj polovici ovog desetljeća.

Svi ulažu u elektrifikaciju

Dok se to ne dogodi morat će se nastaviti oslanjati na litijske baterije, koje trenutno nabavlja od partnera.

U sjevernoj Americi ih njima opskrbljuje General Motors, ali u Hondi nisu isključili mogućnost sklapanja partnerstava i s drugim dobavljačima. U Kini, recimo, surađuju s tvrtkom CATL, čije baterije koristi i Tesla.

Volkswagen i Toyota su izdvojili po 35 mlrd. USD svaki za razvoj električnih vozila. Hyundai se obvezao na investiciju u istom iznosu kojom će pokriti ne samo električna, već i autonomna vozila, piše CNN.

Honda je početkom ožujka ove godine dogovorila zajedničko ulaganje sa Sonyjem u tvrtku u kojoj će osmišljavati, razvijati i prodavati električne automobile.

Kineske tvrtke Xiaomi i Baidu također su pokrenule vlastite tvrtke za proizvodnju vozila na struju, dok su Nissan, Mitsubishi i Renault udružili snage kako bi zajednički proizvodili električne automobile.

Navodno se na to spremaju i u Appleu. Sredinom prošlog mjeseca šef Porschea Oliver Blume potvrdio je kako su bili na razgovoru u divu u Cupertinu i najavio proširenje postojeće suradnje.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.