Logo
Ispiši ovu stranicu

Vrijednost dionice HP-a rekordna nakon ulaganja Berkshire Hathawaya Istaknuto

Vrijednost dionice HP-a rekordna nakon ulaganja Berkshire Hathawaya

Vrijednost dionice tvrtke HP porasla je do rekordne razine nakon što je Berkshire Hathaway Warrena Buffeta preuzela 11,4 posto udjela u njoj, vrijednog 4,2 milijarde američkih dolara.

Berkshire sad posjeduje blizu 121 milijun HP-ovih dionica, uključujući 11,1 kupljenih tijekom ovog tjedna.

Cijene dionica tvrtki koje ta kompanija kupuje često raste jer se smatra kako je taj potez odraz procjene jednog od najiskusnijih svjetskih investitora. U slučaju HP-a rasla je za do 14 posto nakon objave.

Atipično ulaganje

Berkshire ne ulaže redovno u dionice tehnoloških tvrtki. Među iznimkama je Apple, u kojem su s krajem prošle godine držali udio vrijedan 161,2 mlrd. USD. Velikim dijelom je to zbog toga što Buffet na Apple gleda više kao na tvrtku koja se bavi robom široke potrošnje, što je područje koje bolje razumije.

Izdvojen 2015. godine iz nekadašnjeg Hewlett-Packarda, HP dobro poslovanje može zahvaliti povećanoj potražnji za računalnom opremom koja može poslužiti za rad i školovanje kod kuće.

Tvrtka sa sjedištem u kalifornijskom Palo Altu prošlog je mjeseca dogovorila preuzimanje proizvođača audio i video uređaja Poly za 1,7 mlrd. USD.

Buffet je imao problema s investiranjem Berkshirove imovine, koja je s krajem 2021. dosegnula razinu od 146,7 mlrd. USD, zbog previsokih cijena i konkurencije drugih ulagača.

No, tijekom ožujka su najavili kako su izdvojili blizu 22 mlrd. USD za nove velike investicije. Među njima će biti udio od 14,6 posto u korporaciji Occidental Petroleum i preuzimanje osiguravajuće kuće Allenghany za 11,6 mlrd. USD, što će biti najveća Berkshireova akvizicija od 2016. godine.

Također su tijekom prošle godine otkupili vlastite dionice u vrijednosti 27 mlrd. USD, piše Reuters.

Vrijednost dionica Berkshire Hathawaya je tijekom protekle godine prasla za blizu 30 posto. Usporedbe radi, indeks S&P 500 rastao je za 27 posto. Ova je godina još bolja - Berkshire je rastao za 15 posto, dok je S&P 500 pao za šest posto u odnosu na isto razdoblje lani, piše CNN.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.