Logo
Ispiši ovu stranicu

Britanski Arm otpustit će do 15 posto zaposlenih Istaknuto

Britanski Arm otpustit će do 15 posto zaposlenih

Britanska tvrtka Arm namjerava podijeliti do tisuću otkaza nakon što je propalo planirano spajanje s Nvidijom.

Na cesti bi se tako moglo naći ukupno do 15 posto zaposlenih u kompaniji koja se bavi dizajnom procesora. Arm ukupno zapošljava oko 6.400 djelatnika, od čega približno pola u Velikoj Britaniji. Većina otkaza mogla bi zahvatiti urede u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Smanjivanje troškova i uklanjanje poslova koji više nisu ključni za uspješno poslovanje u budućnosti navedeni su kao glavni razlozi za drastično rezanje broja zaposlenih. Moguće otkaze u slučaju propasti dogovora s Nvidijom najavio je bivši prvi čovjek Arma Simon Segars još u srpnju prošle godine.

Raste pritisak za dvojno izlistavanje

Poduzeće sa sjedištem u Cambridgeu u vlasništvu je japanske banke SoftBank, koja ga je preuzela 2016. godine za 32 milijarde američkih dolara. Nakon te akvizicije broj zaposlenih u Armu naglo je porastao.

U rujnu 2020. godine najavili su kako planiraju prodati Arm Nvidiji za 40 mlrd. USD, ali su od toga odustali pod pritiskom regulatornih agencija u Europskoj uniji, Kini, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Pobunili su se i drugi proizvođači procesora, ukazujući ponajprije na to kako će se Nvidia preuzimanjem Arma dokopati i njihovih dizajna za čipove.

Arm licencira svoju arhitekturu stotinama tvrtki diljem svijeta. Apple ih koristi za pametne telefone iPhone i tablet računala iPad, Amazon u e-čitačima Kindle, proizvođači automobila u vozilima...  Ako bi Nvidia spriječila ili otežala pristup toj arhitekturi to bi moglo imati ozbiljne posljedice na globalnoj razini.

Kritičari su također upozoravali kako bi Nvidia također mogla podijeliti otkaze u Armu nakon preuzimanja. Ali, u Nvidiji su uporno naglašavali kako žele ulagati u Arm.

U SoftBanku sad planiraju javnu ponudu dionica za Arm, vjerojatno na burzi Nasdaq. No, raste pritisak za uvrštavanje i u kotaciju Londonske burze, piše CNBC.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.