Logo
Ispiši ovu stranicu

Kina zatvara tvornice zbog naglog porasta broja zaraženih Istaknuto

Kina zatvara tvornice zbog naglog porasta broja zaraženih

Zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom uzročnikom bolesti COVID-19 Foxconn, Toyota, Volkswagen i druge tvrtke bile su prisiljene obustaviti poslovanje u Kini.

Više je kineskih provincija i gradova postrožilo epidemiološke mjere kako bi ostvarile ciljeve službenog Pekinga o suzbijanju širenja zaraze što je brže moguće.

Među njima je i Šenzen, kineska inačica američke Silicijske doline, gdje se trenutno obavlja masovno testiranje nakon što je prijavljeno na desetke novih slučajeva. Vlasti su obustavile javni prijevoz i pozvale građane na rad od kuće kad god je to moguće.

Kineska Silicijska dolina u lockdownu

Dosad je u Kini zabilježeno više slučajeva zaraze koronavirusom na lokalnoj razini nego u cijeloj protekloj godini.

Foxconn je zbog toga obustavio poslovanje u Šenzenu do daljnjeg. Pokrenuta je proizvodnja u pričuvnim pogonima kako bi se smanjilo ometanje redovne isporuke naručenih proizvoda.

Moguće je, piše Reuters, kako će takav režim rada potrajati barem nekoliko dana. Razmišlja se i o uvođenju zatvorenog sustava rada, kakav je bio korišten tijekom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Foxconn je najveći proizvođač elektronike i elektroničkih komponenti na svijetu. Osim Applea, ključan je dobavljač za Samsung i niz drugih tvrtki. Sjedišta u Šenzenu imaju brojne velike tehnološke tvrtke, poput Huaweija, Tencenta i Oppa.

Proizvodnju je također obustavio i Unimicron Technology, proizvođač elektroničkih komponenti koji je dobavljač za Apple i Intel te Sunflex Technology, čiji će pogoni biti zatvoreni do nedjelje.

Toyotini pogoni u Čangčunu, inače zajedničko ulaganje s kineskom grupacijom, FAW, ne rade. Isto vrijedi i za Volkswagenovu proizvodnju, koja će stajati najmanje do srijede.

Očekuje se kako će obustave proizvodnje imati širi utjecaj ne samo na šire regije Kine u kojima zahvaćeni proizvodni kapaciteti posluju, već i na tvrtke koje opskrbljuju elektroničkim komponentama i drugim dijelovima.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.