Logo
Ispiši ovu stranicu

Rekordan kvartal za Apple, očekuju rast i u 2022. Istaknuto

Rekordan kvartal za Apple, očekuju rast i u 2022.

Poslovanje Applea je u tromjesječju koje je završilo s 25. prosincem nadmašilo očekivanja analitičara u svim kategorijama, osim jednoj.

Jabučari su u ta tri mjeseca ostvarili 123,9 milijardi američkih dolara prihoda, 11 posto više nego u isto vrijeme prošle godine i više nego očekivanih 118,66 mlrd. USD.

Pri tome je kvartalna zarada po prvi put u povijesti te tvrtke nadmašila 30 mlrd. USD, zarada po dionici narasla je za 25 posto u odnosu na lani, a i bruto marža je bila bolja (43,8 naspram očekivanih 41,7 posto). CIjena dionice Applea porasla je za pet posto nakon objave poslovnih rezultata.

Uzlet Macova

Prihodi od prodaje pametnih telefona iPhone bili su veći za devet posto (71,63 mlrd. USD). Usluge su donijele 19,52 mlrd. USD (24 posto više), računala Mac 10,85 mlrd. USD (+25 posto), a ostali proizvodi 14,7 mlrd. USD (+13 posto). Podbacila su jedino tablet računala iPad, čija je prodaja pala za 14 posto u odnosu na lani i donijela 7,25 mlrd. USD.

Prodaja iPhonea rasla je sporije od drugih segmenata Appleovog poslovanja, ali je postignuti rezultat i dalje prilično dobar. Tim više što je ostvaren u uvjetima otežane opskrbe ključnim elektroničkim komponentama kao što su, primjerice, čipovi.

Najveći rast zabilježili su Macovi, potaknuti novim modelom MacBook Pro s Appleovim procesorom umjesto Intelovih. S druge strane, pad prodaje iPada vjerojatno je bio posljedica toga što su bili žrtvovani kako bi u uvjetima nestašice prioritet bio dan drugim uređajima.

U Appleu nisu dali službenu prognozu za aktualni kvartal. Takve se prakse drže od početka pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Ipak, glavni izvršni direktor Applea Tim Cook očekuje solidan rast u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, ali i manje probleme u lancima opskrbe nego što je to bio slučaj u prethodnom kvartalu.

No, također je upozorio na pritisak rastuće inflacije, piše CNBC.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.