Logo
Ispiši ovu stranicu

Intel poslovao bolje od očekivanja, nadaju se dobroj godini Istaknuto

Intel poslovao bolje od očekivanja, nadaju se dobroj godini

U tromjesječju koje je završilo s 26. prosincem 2021. godine Intel je ostvario prihode bolje od očekivanih, ali je vrijednost njegove dionice svejedno skliznula prema dolje za oko tri posto.

Očekivalo se kako će Intel ostvariti 18,31 milijardu američkih dolara prihoda, ali ta je tvrtka uspjela četvrti kvartal završiti s 19,5 mlrd. USD prihoda.

U prvom tromjesječju ove godine očekuju kako će također nadmašiti očekivanja analitičara i uprihoditi 18,3 umjesto 17,62 mlrd. USD.

Client Computing Group, najveći odjel te tvrtke, zabilježio je pad prihoda od sedam posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 10,1 mlrd. USD. Usprkos tome, uspjeli su nadmašiti prosjek očekivanja analitičara od 9,6 mlrd. USD.

Nada u jaku potražnju

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger ocijenio je kako je do pada došlo uslijed toga što su kupci i proizvođači osobnih računala odgodili kupovino s jednog kvartala na drugi. Ipak, priznao je kako su utjecaja imali i globalni problemi u lancima opskrbe. No, svejedno očekuje kako će potražnja za osobnim računalima ostati snažna.

Toj prognozi u prilog idu i nedavno objavljeni poslovni rezultati Microsofta, čije je poslovanje posvećeno osobnim računalima naraslo za blizu 16 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prvi čovjek Microsofta Satya Nadella također smatra kako je potražnja za računalima i računalnom opremom snažna.

Intelovo poslovanje vezano uz podatkovne centre također je nadmašilo očekivanja. Data Center Group ostvario je za petinu veće prihode - 7,3 mlrd. USD. Tijekom ovog kvartala Intel bi trebao početi isporučivati Sapphire Rapids, procesore nove generacije za podatkovne centre. Pođe li sve prema planu, u idućem kvartalu proizvodnja bi trebala biti značajno povećana.

Mobileye, Intelova tvrtka u kojoj razvijaju tehnologije za autonomna vozila, povećala je također prihode za sedam posto i dosegnula 356 milijuna USD. U prosincu prošle godine najavljeno je kako bi ta tvrtka trebala krenuti u javnu ponudu dionica, piše CNBC.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.