Logo
Ispiši ovu stranicu

Grupacija Ericsson rasla za četiri posto, usprkos gubicima u Kini Istaknuto

Börje Ekholm Börje Ekholm

Tijekom četvrtog tromjesječja 2021. godine prodaja grupacije Ericsson rasla je za dva posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Izuzme li se pad prodaje u kontinentalnoj Kini za 174,6 milijuna eura, rast prodaje iznosio bio pet posto.

Prodaja je ukupno dosegnula vrijednost od 6,75 milijardi eura, uz bruto maržu od 43,2 posto (naspram 40,6 posto prije godinu dana) i dobit prije kamata i poreza od 1,19 mlrd. eura (sve bez troškova restrukturiranja). Neto dobit dosegla je razinu od 979,7 mil. eura.

Dio tvrtke Mreže zabilježio je rast prodaje od tri posto, unatoč značajnom gubitku tržišnog udjela u kontinentalnoj Kini, uz EBIT maržu od 23,6 posto. Digitalne usluge ostale su na istoj razini kao i lani, uz manji EBIT (38,8 umjesto 49,5 mil. eura).

Ostvarili cilj za 2022. godinu

Što se cijele 2021. godine tiče, prodaja grupacije Ericsson rasla je za četiri posto, na 22,5 mlrd. eura. Mreže su rasle za sedam posto. Bez gubitaka u Kini (746,9 mil. eura) rasli bi za osam posto. Bruto marža iznosila je 43,5 posto, EBIT 13,9 posto. Neto dobit bila je 2,23 mlrd. eura.
Prihodi od prava intelektualnog vlasništva iznosili su 232,8 mil. eura.

Slobodni novčani tijek prije preuzimanja i spajanja iznosio je 3,11 mlrd. eura, dok je neto novčana pozicija na kraju prošle godine bila 6,38 mlrd. eura. Dividenda za 2021. trebala bi iznositi 0,24 eura po dionici.

Kako je rekao Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson, uspjeli su u 2021. godini ostvarili ciljanu maržu za ovu godinu, pri čemu su apsorbirali značajno povećana ulaganja u istraživanje i razvoj, poslovne sustave, kibernetičku sigurnost i usklađenost.

"Do sada smo uspjeli ublažiti inflatorni pritisak kontinuiranim razvojem našeg portfelja proizvoda. Ojačali smo naš vodeći portfelj u industriji tijekom godine s ultra-laganim, energetski učinkovitim Massive MIMO radijskim jedinicama za poboljšane mrežne performanse i našim novim Cloud RAN portfeljem za 5G srednji pojas", istaknuo je Ekholm.

Ericsson će nastaviti povećavati ulaganja u 5G portfelj, uključujući i ponudu orkestracije. Očekuju kako će postupno poboljšavati profitabilnost i s vremenom premašiti EBIT maržu od 10 do 12 posto. Kako bi povećali profit namjeravaju ubrzati tekuću transformaciju prema ponudi koja se više temelji na softveru s većim potencijalom marže.

U listopadu su od Ministarstva pravosuđa primili obavijest kako su prekršili obveze prema Sporazumu o odgođenom kaznenom progonu jer nisu dali određene dokumente i konkretne podatke. Elkholm nije dodatno to komentirao.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.