Logo
Ispiši ovu stranicu

IBM poslovao bolje od očekivanja, upozorava na manjak stručnjaka Istaknuto

IBM poslovao bolje od očekivanja, upozorava na manjak stručnjaka

Tijekom četvrtog tromjesječja 2021. godine IBM je prihodima i zaradom po dionici nadmašio očekivanja analitičara.

Veliki plavi ostvario je u tri mjeseca zaključno s 31. prosincem prošle godine 16,7 milijardi američkih dolara prihoda, naspram očekivanih 15,96 mlrd. USD.

Tijekom tog razdoblja IBM je izdvojio poslovanje upravljanja infrastrukturom u tvrtku Kyndryl. Ostali dio tvrtke zabilježio je porast prihoda od šest posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Dio tog rasta došao je od prodaje Kyndrylu.
Kyndryl je u trećem tromjesječju ostvario prihode od 4,6 mlrd. USD.

Problemi s manjkom radne snage

U prethodnom kvartalu IBM-ov prihod rastao je za dva posto, što je bio najbrži rast prihoda od trećeg kvartala 2011. godine. Neto prihod u četvrtom tromjesječju porastao je za 72 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, uz porast bruto marže s 56,9 na 58,9 posto.

Procjenjuje se kako će proteći nekoliko kvartala prije no što se povećani troškovi rada počnu odražavati na zaradu tvrtke. No, upozoravaju kako se cijela tehnološka industrija suočava s nestašicom stručnjaka koju se ne može olako pripisati pandemiji virusa uzročnika bolesti COVID-19. Riječ je, uvjereni su, o posljedici nepovoljnih demografskih kretanja koje će se osjetiti tijekom idućih deset godina.

U IBM-u očekuju kako će u nadolazećem razdoblju nastaviti rasti za oko pet posto te kako će imati između 10 i 10,5 mlrd. USD slobodnog novčanog tijeka u ovoj godini.

Odjel za savjetovanje (ranije poznat pod nazivom Global Business Services) ostvario je prihode od 4,75 mlrd. USD, uz porast od 13 posto. Softverski biznis (nekad Cloud and Cognitive Software) uprihodio je 7,27 mlrd. USD, veći za osam posto. Odjel za infrastrukturu pao je za 0,3 posto, na 4,41 mlrd. USD. Novi ciklus mainframe računala trebao bi početi tijekom prve polovice ove godine, piše CNBC.

U zadnjem su kvartalu prošle godine najavili preuzimanje australske tvrtke za računalstvo u oblaku SXiQ i savjetodavnog odjela koji se bavi implementacijom Adobea, kao i uvođenje vertikalne arhitekture tranzistorskih poluvodiča uz Samsung.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.