Logo
Ispiši ovu stranicu

Nissan, Mitsubishi i Renault ulažu milijarde u električna vozila Istaknuto

Nissan, Mitsubishi i Renault ulažu milijarde u električna vozila

Renault, Nissan i Mitsubishi namjeravaju utrostručiti ulaganja u zajednički razvoj električnih vozila.

Francusko-japanski savez produbit će svoju suradnju pod pritiskom novih konkurenata na tržištu i očekivanog povećanja potražnje za električnim vozilima.

Na razvoj takvih vozila uložit će više od 20 milijardi eura tijekom narednih pet godina. Do 2030. godine trebaju imati više od 30 novih vozila na baterije, temeljenih na pet zajedničkih platformi.

Ta je grupacija dosad već potrošila deset mlrd. eura na elektrifikaciju svojih flota. Također su dosad razvili idjelomično implementirali četiri zajedničke platforme za električna vozila.

Jedna od njih korištena je za modele poput nadolazećih Ariya (Nissan) i Megane (Renault), dok je druga zastupljena u jeftinijim modelima kakve Nissan plasira na kinesko tržište u suradnji s partnerom Dongfengom, kao i u Renaultovom brendu Dacia.

Preostale dvije platforme su namijenjene mikro mini i lakim komercijalnim vozilima, piše Reuters. Do sredine ovog desetljeća trebala bi biti dostupna i peta platforma, CMFB-EV, za kompaktna električna vozila dizajnirana u Renaultu.

Cilj: Jeftinija električna vozila

U Nissanu već koriste ovu platformu i druge standardizirane komponente kako bi elektrificirali model iz serije Micra, koji bi se u ponudi trebao naći do 2025. godine. Očekuje se kako će i Renault ponuditi slično vozilo na istoj platformi.

Kompaktna električna vozila trebala bi biti približno u istom cjenovnom razredu kao automobili s unutarnjim sagorijevanjem te kategorije.

Renault, Nissan i Mitsubishi koristit će iste baterije i druge ključne komponente. Standardizacijom i dijeljenjem baterija namjeravaju prepoloviti troškove proizvodnje. Koristit će tehnologiju litij-ionske baterije solidnog stanja, koju već razvijaju u Nissanu.

U planu su zajedničke investicije u proizvodne kapacitete u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Kini i Japanu, ukupnog baterijskog kapaciteta od 220 gigavatsati, s rokom izgradnje do 2030. godine.

Nissan i Renault razmatrali su mogućnost spajanja u jednu tvrtku, ali se nisu uspjeli dogovoriti. Suradnja na razvoju tehnologija i vozila nakon toga je bila posustala.

Tri partnera trenutno imaju vlastite hibridne tehnologije koje se donekle preklapaju. Na nastavak pregovora i suradnju odlučili su se nakon što su shvatili kako ne mogu drukčije postići smanjenje troškova.

Nissan je u studenom prošle godine najavio kako namjerava potrošiti blizu 18 mlrd. američkih dolara tijekom narednih pet godina kako bi ubrzali elektrifikaciju svoje flote.

U Renaultu planiraju prebaciti sva vozila iz svoje ponude pod glavnim brendom u Europi na struju do 2030. godine. To se ne odnosi na njihove druge brendove, poput već spomenute Dacie.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.