Logo
Ispiši ovu stranicu

Potop Netflixove dionice nakon loših prognoza za 2022. Istaknuto

Potop Netflixove dionice nakon loših prognoza za 2022.

Netflix očekuje kako će dodati samo 2,5 milijuna pretplatnika u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine.

To je više nego upola manje od očekivanih 5,9 milijuna, koliko su prognozirali analitičari. Usporedbe radi, u prvom kvartalu prošle godine dodali su ih 3,98 milijuna.

Značajno manji broj novih pretplatnika očekuje se, između ostalog, zbog kašnjenja sadržaja poput druge sezone serije Bridgerton i filma s Ryanom Reynoldsom The Adam Project.

Cijena Netflixove dionice pala je za blizu 20 posto po objavi vijesti o manjem očekivanom broju novih pretplatnika. Za sobom je povukla i konkurenciju: Disneyeve dionice izgubile su na vrijednosti četiri, a servisa za internetski streaming Roku pet posto.

Prihod u skladu s očekivanjima

Netflix je dodao 8,28 milijuna korisnika u razdoblju do listopada do prosinca prošle godine, kada su počeli prikazivati novu sezonu serijala Witcher i filmove kao što su Red Notice i Don't Look Up.

Ukupno su krajem 2021. godine imali 221,8 milijuna korisnika na globalnoj razini. Tijekom 2020. pridobili su više od 36 milijuna korisnika, dok je u prošloj godini taj broj iznosio 18,2 milijuna. Cilj im je privući 800 do 900 milijuna kućanstava spojenih na širokopojasni internet.

Očekuje se kako će rast broja pretplatnika u ovoj godini biti stabiliziran i vratiti se na razine zabilježene prije pandemije. Primjerice, u 2019. su dodali 27,9 milijuna novih pretplatnika.

Osim kašnjenja sadržaja, Netflixu probleme stvara nastavak pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 i ekonomske poteškoće u dijelovima svijeta poput Latinske Amerike. Također, upozoravaju na povećani utjecaj konkurencije poput Applea i Disneya.

Prihodi Netflixa su iznosili 7,71 milijardu američkih dolara, što je u skladu s očekivanjima analitičara. Tijekom prošlog tjedna su podigli cijene na svom najvećem tržištu, Sjedinjenim Državama, i Kanadi, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.