Logo
Ispiši ovu stranicu

Walmart želi vlastiti metaverse, kriptovalutu i NFT-ove Istaknuto

Walmart želi vlastiti metaverse, kriptovalutu i NFT-ove

Američki trgovački lanac Walmart priprema se, čini se, za ulazak u metaverse te izdavanje vlastite kriptovalute i kolekcije NFT-ova.

Krajem prošlog mjeseca trgovački je div podnio nekoliko zahtjeva za prihvaćanje zaštitnih znakova prema kojima se može zaključiti kako namjeravaju proizvoditi i prodavati virtualna dobra poput elektronike, potrepština za uređenje doma, igračaka, sportske opreme i proizvoda za osobnu njegu.

Zasebno su od U.S. Patent and Trademark Office zatražili dozvole za izdavanje virtualne valute i NFT-ova. Ukupno su tom patentnom zavodu predali sedam zahtjeva.

U objavi za javnost iz Walmarta su poručili kako stalno istražuju načine na koje nove tehnologije mogu oblikovati iskustvo kupovanja u budućnosti. Nisu komentirali zahtjeve predane patentnom zavodu, ali su naglasili kako stalno isprobavaju nove ideje. Neke će zaživjeti, dok će od drugih naučiti ponešto, dodali su.

I drugi su trgovci zainteresirani

Ipak, stručnjaci za CNBC procjenjuju kako ti zahtjevi ukazuju na to kako su u Walmartu ozbiljno shvatili metaverse, kriptovalute i NFT-ove te kako puno planiraju daleko od očiju javnosti oko toga kako implementirati te novitete u svoje poslovanje. To se, prema njihovoj ocjeni, počelo događati od trenutka kad je Facebook promijenio ime u Meta i naznačio kako želi proširiti poslovanje izvan domene društvenih medija.

Nike je, recimo, početkom studenog prošle godine podnio niz zahtjeva za zaštitne znakove kako bi mogao prodavati svoje tenisice i drugu robu u virtualnom izdanju. Kasnije tog mjeseca najavili su suradnju s tvrtkom Roblox oko stvaranja online svijeta nazvanog Nikeland, da bi u prosincu kupili tvrtku RTFKT, koja proizvodi virtualne tenisice.

Američki trgovački lanac Gap također je uvrstio NFT-ove u ponudu, u kombinaciji s robom u fizičkom svijetu. Under Armour i Adidas su svoje prve NFT-ove tijekom proteklog mjeseca rasprodali.

Trgovcima su ove tehnologije zanimljive ne samo zbog novih izvora prihoda već i radi mogućih smanjenja troškova transakcija online, ali i potvrde ekskluziviteta luksuzne robe.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.