Logo
Ispiši ovu stranicu

TSMC bi mogao uložiti do 44 mlrd. USD u nove tvornice čipova Istaknuto

TSMC bi mogao uložiti do 44 mlrd. USD u nove tvornice čipova

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) namjerava do kraja ove godine potrošiti do 44 milijarde američkih dolara u proširenje svojih proizvodnih kapaciteta.

TSMC čipovima opskrbljuje Apple, Qualcomm i niz drugih tehnoloških divova.

U sklopu nedavne objave poslovnih rezultata prognozirali su kako će njihova kapitalna ulaganja tijekom ove godine biti između 40 i 44 mlrd. USD, i do gotovo 50 posto više nego u 2021. godini. Ambiciozni planovi proširenja uključuju nove pogone u Japanu i američkoj saveznoj državi Arizoni.

Povećanje ne predstavlja veliko iznenađenje jer je ta tvrtka već bila najavila kako će potrošiti 100 mlrd. USD u proširenje kapaciteta do 2023. godine. S druge strane, problemi zbog globalne nestašice čipova ne jenjaju, niti se čini kako će potražnja biti značajno manja jednom kad se situacija koliko-toliko vrati u normalnu.

Potražnja za čipovima neće pasti

Čak ni ako će se pokazati kako će analitičari koji upozoravaju na pad potražnje u pojedinim segmentima, poput primjerice pametnih telefona, biti u pravu za koju godinu. U TSMC-u očekuju kako će taj eventualni pad potražnje biti kompenziran porastom u drugim kategorijama proizvoda, kao što su automobili i oprema za tvornice.

Što se nestašice čipova tiče, smatraju kako bi mogla potrajati tijekom ove godine, ali i kako bi se stanje moglo normalizirati.

Ukupno gledano, industrija čipova bi prema njihovim predviđanjima trebala rasti za 20 posto tijekom ove godine. TSMC bi trebao imati veći porast prihoda od toga. Prošle godine prihodi su im rasli za 25 posto.

Do rasta će, uvjereni su, doći usprkos tome što se Intel, jedan od njihovih kupaca, okreće vlastitoj proizvodnji kojom će im konkurirati. Naime, procjenjuje se kako Intel tehnološki zaostaje za tajvanskom tvrtkom i kako će im trebati vremena za hvatanje priključka, ako će to uopće biti moguće, piše Verge.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.