Logo
Ispiši ovu stranicu

Tvorac FarmVillea prodan je za 12,7 mlrd. USD Istaknuto

Tvorac FarmVillea prodan je za 12,7 mlrd. USD

Take-Two Interactive preuzet će tvrtku Zynga za 12,7 milijardi američkih dolara u gotovini i dionicama.

Kupit će dostupne dionice za 64 posto veću cijenu u odnosu na postignutu do zatvaranja burze u petak, 7. siječnja. Dioničari Zynge će za svaku dionice te tvrtke dobiti 3,5 USD u gotovini i 6,36 USD u dionicama Take-Two Internationala.

Transakcija bi trebala biti zaključena do 30. lipnja ove godine. Još ju trebaju odobriti dioničari, kao i regulatorna tijela. Financirat će ju djelomično banka JP Morgan s 2,7 mlrd. USD.

Zynga je najpoznatija po seriji igara FarmVille, s kojima je isprva požnjela priličan uspjeh na Facebooku i postala najuspješnijim softverskim developerom na toj društvenoj mreži. Nakon toga su se fokusirali na igre za mobilne uređaje, nadajući se kako će profitirati na eksplozivnom rastu broja pametnih telefona.

Iako je među onima kojima su epidemiološke mjere uvedene radi suzbijanja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 trebale ići u prilog, cijena Zyngine dionice pala je blizu 38 posto tijekom proteklih godinu dana. Investitori su, naime, bili zabrinuti oko toga hoće li boom potrajati i nakon završetka pandemije.

Uštede i pola milijarde USD prihoda

Očekuje se kako će Take-Two preuzimanje iskoristiti kako bi ubrzao razvoj vlastitog odjela za mobilne igre, kao i prebacivanje postojećih naslova u taj format.

Ta je tvrtka vjerojatno najpoznatija po serijalu Grand Theft Auto i drugim poznatim naslovima za osobna računala i igraće konzole. Tijekom fiskalne godine koja je završila s 30. rujnom 2021. ostvarili su neto prodaju vrijednu 6,1 mlrd. USD. Nadaju se kako će tijekom ove fiskalne godine udio prihoda od mobilnih igara povećati s 12 na 50 posto.

Također, spajanje sa Zyngom bi trebalo donijeti sto milijuna USD godišnje uštede tijekom prve dvije godine, ali i prihode od barem pola milijarde USD s vremenom.

Konsolidacija na tržištu video igara ne posustaje. Podsjetimo, Microsoft je preuzeo Bethesdu 2020. godine za 7,5 mlrd. USD, a Electronic Arts britansku tvrtku Codemasters za 1,2 mlrd. USD.

Prošle godine kineski Tencent najavio je akviziciju britanskog gaming studija Sumo Group i američkog Turtle Rock Studios, piše CNBC.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.