Logo
Ispiši ovu stranicu

Tesla nadmašila očekivanja, bliži se milijunu isporučenih vozila Istaknuto

Tesla nadmašila očekivanja, bliži se milijunu isporučenih vozila

Proizvođač električnih automobila Tesla tijekom četvrtog je tromjesječja isporučio 308.600 vozila, čime je nadmašio prethodni rekord i očekivanja analitičara.

U tom je razdoblju isporučio 305.840 potpuno električnih automobila. Tijekom cijele 2021. godine isporučio je 936.172 vozila, 87 posto više nego u 2020., kada je po prvi put zabilježio profit na godišnjoj razini, uz 499.647 isporučenih vozila.

U trećem kvartalu broj isporučenih vozila dosegnuo je 241.300, što je bilo najbolje Teslino tromjesječje dosad. Analitičari su očekivali kako će u zadnjem prošlogodišnjem tromjesječju Tesla isporučiti 267 tisuća vozila, odnosno 897 tisuća za cijelu 2021.

Broj isporučenih vozila najbliže je što možemo doći podatku o broju prodanih automobila tvrtke Elona Muska. Tesla kombinira broj isporučenih vozila za skuplje modele S i X s jeftinijima 3 i Y. Nije poznato koliko je kojih isporučeno, kao ni u kojoj regiji. Model 3 i Model Y bivaju sklapani u pogonu u Šangaju u Kini i Fremontu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Model X izlazi samo s proizvodne trake u Fremontu.

Tijekom 2021. sedan Model S i SUV Model X činili su nešto manje od tri posto ukupnog broja isporučenih vozila.

Lov na 20 milijuna vozila godišnje

U sklopu prošlogodišnjeg sastanka dioničara Tesle Musk se žalio na probleme u lancima opskrbe, zbog kojih je Tesla imala poteškoće u nabavci mikročipova i drugih komponenti.

Ipak, uspjeli su oboriti dosadašnje rekorde, ponajprije zahvaljujući povećanju proizvodnje u Šangaju, kao i tehničkim preinakama zahvaljujući kojima su iz proizvodnje izbacili pojedine dijelove. Tako su primjerice, piše CNBC, iz Modela 3 i Y za sjevernoameričko tržište izbačeni radarski senzori. Ti se automobili sad oslanjaju na sustav temeljen na kameri kako bi ponudili napredne značajke poput, recimo, automatskog praćenja prometne trake.

Musk želi proizvodnju automobila povećati na 20 milijuna godišnje tijekom narednih devet godina. Zbog toga je otvorena nova tvornica u Austinu u Teksasu, a u planu je i novi pogon u Brandenburgu u Njemačkoj.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.