Logo
Ispiši ovu stranicu

Kinezi zbog Starlinka Elona Muska tužili UN-u Istaknuto

Kinezi zbog Starlinka Elona Muska tužili UN-u

Elon Musk našao se na udaru kritika nakon što se Kina požalila Ujedinjenim narodima zbog projekta Starlink.

Naime, Kinezi su se potužili na to kako je njihova svemirska postaja Tiangong tijekom ove godine u dva navrata bila prisiljena mijenjati putanju kako bi izbjegla sudare sa satelitima lansiranima u sklopu tog projekta.

Incidenti, prijavljeni Odboru Ujedinjenih naroda za miroljubivo korištenje svemira, zasad nisu dobili nezavisnu potvrdu. Prema dokumentima koje je Kina tijekom ovog mjeseca dostavila uz žalbu, do njih je došlo 1. srpnja i 21. listopada ove godine.

Rizici zbog svemirskog otpada sve veći

Nakon objave vijesti o žalbi Musk, Starlink i Sjedinjene Države žestoko su kritizirani na platformi za mikrobloging Weibo. Kina je također optužila SAD za ugrožavanje astronauta time što ignorira oobveze preuzete u sklopu međunarodnih sporazuma o korištenju svemira. Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova pozvao je SAD na odgovorno ponašanje, piše BBC.

Znanstvenici su upozoravali na moguće rizike projekta Starlink otkad je pokrenut. Ali, također su pozvali svjetske vlade na dijeljenje informacija o oko 30 tisuća satelita i drugog svemirskog otpada koji kruži oko Zemlje.

U sklopu projekta Starlink Muskove tvrtke SpaceX dosad je lansirano blizu 1900 satelita. U planu je postavljanje njih do 12 tisuća.

Tijekom proteklog mjeseca američka svemirska agencija NASA iznenada je odložila planiranu svemirsku šetnju na Međunarodnoj svemirskoj postaji, upravo zbog mogućih rizika uslijed sudara sa svemirskim otpadom.

Sudari u svemiru nisu rijetka pojava, ali su zadnjih godina sve češći zbog povećanog broja satelita i učestalosti lansiranja. SAD u tome igraju veliku ulogu, ali isto se može reći i za Kinu.

Musk je već dobro poznat u Kini jer je njegova tvrtka za proizvodnju električnih automobila Tesla pod sve većom paskom regulatornih agencija u toj mnogoljudnoj državi.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.