Logo
Ispiši ovu stranicu

I Nizozemci su protiv Appleovog monopola u plaćanju u aplikacijama Istaknuto

I Nizozemci su protiv Appleovog monopola u plaćanju u aplikacijama

Nizozemska agencija za regulaciju tržišnog natjecanja presudila je kako Apple krši zakon te države time što ne omogućava korištenje alternativnih načina plaćanja u aplikacijama.

U odluci objavljenoj na Badnjak to je tijelo navelo kako su uvjeti poslovanja nametnuti aplikacijama za spajanje usamljenih srca (koji vrijede za i sve ostale razvojne programere) nerazumni. Appleu su naložili promjenu politike kako bi tim aplikacijama bilo omogućena i ponuda drugih oblika plaćanja, u aplikaciji i izvan nje. Ogluše li se u divu iz Cupertina, može im biti odrezana globa u visini do 56,5 milijuna američkih dolara.

Istraga Appleovih pravila oko plaćanja u aplikacijama u Nizozemskoj je počela još 2019. godine zbog zabrinutosti oko moguće zlorabe dominantnog tržišnog položaja.

Istraga u više država

U toj tvrtci prisiljavaju developere na korištenje njihovog sustava plaćanja ugrađenog u aplikaciju, što im omogućava da od svake transakcije uzmu između 15 i 30 posto. Pritom ujedno brane korištenje bilo kojeg drugog sustava plaćanja. Istraga je s vremenom sužena na aplikacije koje povezuju usamljena srca. Match Group, u čijem su vlasništvu popularne aplikacije kao što su Tinder, Plenty of Fish i Hinge, prijavio je Apple nizozemskim regulatorima.

Više je država u zadnje vrijeme istraživalo Appleovu politiku plaćanja u trgovini aplikacijama App Store.

U rujnu je Južna Koreja usvojila zakon koji brani Appleu i Googleu nametanje vlastitih sustava za plaćanje razvojnim programerima.

Tijekom istog mjeseca Apple je najavio sporazum s japanskim regulatorom oko aplikacija koje nude pretplate na časopise, novine, glazbu i video zapise, prema kojem će developerima omogućiti jednu poveznicu na alternativni način plaćanja.

U Sjedinjenim Državama taj je problem dio Appleovog sudskog spora s Epicom. Sutkinja Yvonne Gonzalez Rogers je presudila protiv Applea, navevši kako ta tvrtka mora developerima omogućiti druge oblike plaćanja. Apple se žalio protiv te odluke, piše Gizmodo.

Odluka nizozemskih vlasti mogla bi potaknuti i druge članice Europske unije na sličan pristup rješavanju ovog problema.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.