Logo
Ispiši ovu stranicu

Tencent se povlači iz JD.coma, podijelit će njihove dionice Istaknuto

Tencent se povlači iz JD.coma, podijelit će njihove dionice

Cijena dionice tvrtke JD.com u padu je nakon što je Tencent najavio kako će većinu svog udjela u drugoj po veličini tvrtci za e-trgovinu u Kini podijeliti svojim dioničarima.

U sklopu podjele jednokratne dividende Tencent planira podijeliti više od 457 milijuna dionica JD-a klase A, vrijednih oko 16,37 milijardi američkih dolara. Tencentov predsjednik Martin Lau povući će se s pozicije direktora JD-a.

Tencent je uložio u nekoliko tvrtki, među kojima su velike kineske internetske tvrtke kao što su Meiutan i Pinduoduo. Iako su investicije pomogle bržem razvoju tih tvrtki, mogle bi također potaknuti zabrinutost zbog veličine Tencenta i njegovog utjecaja na tržište. Stoga se čini kako odluka o podjeli udjela u JD-u ima manje veze sa stanjem u toj tvrtci, a više sa skretanjem pozornosti sa sebe na druge.

Skretanje pozornosti na druge

Naime, pritisak službenog Pekinga na kineske tehnološke tvrtke traje već mjesecima. Tvrtke poput Alibabe i Meituana kažnjene su globom zbog monopolističkog ponašanja i neodgovarajuće razine zaštite podataka.

Tencent je također objavio kako njegova strategija predviđa ulaganje u ranoj fazi razvoja i izlazak iz investicije u trenutku kad tvrtka postane konzistentno sposobna samostalno financirati buduće poslovne inicijative. Taj je trenutak došao za JD.

Iz te su tvrtke u zasebnom priopćenju poručili kako će Tencentov udio u njihovoj vlasničkoj strukturi pasti sa 17 na oko 2,3 posto nakon što će podjela dionica biti okončana, pa više neće biti JD-ov najveći pojedinačni dioničar. To će postati osnivač JD-a Richard Liu Qiangdong, koji drži 13,9 posto dionica. Prvi nakon njega je američki Walmart, s udjelom od 9,3 posto, piše CNN.

Dvije će tvrtke nastaviti pridržavati se sporazuma o strateškom partnerstvu.

Po objavi vijesti vrijednost dionica JD-a na burzi u Hong Kongu pale su za 7,02 posto, dok su Tencentove skočile za 4,24 posto, piše CNBC.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.