Logo
Ispiši ovu stranicu

Reddit se potiho sprema za javnu ponudu dionica Istaknuto

Reddit se potiho sprema za javnu ponudu dionica

Reddit je američkoj regulatornoj agenciji Securities and Exchange Commission potajno predao nacrt izjave o registraciji, u sklopu priprema za izlistavanje na tržištima kapitala.

Podaci o prijavi zasad nisu javno dostupni, a nije poznato ni koliko će dionica biti ponuđeno, kao ni u kojem rasponu cijena.

U jednom od najpoznatijih društvenih medija na webu, kojeg su 2005. godine pokrenuli Steve Huffman i poduzetnik Alexis Ohanian, odlučili su se na jedinstven pristup uvrštavanja u burzovnu kotaciju.

Ciljaju na 15 mlrd. USD tržišne vrijednosti

Godinu nakon osnivanja Reddit je kupila tvrtka Conde Nast Publications. Pod njihovim je okriljem ostao sve do 2011., kad je izdvojen u samostalnu podružnicu.

Od tada su privukli više rundi investicija tvrtki za rizična ulaganja. U kolovozu ove godine su, recimo, dobili ulaganje vrijedno 700 milijuna američkih dolara, što je procjenjenu tržišnu vrijednost Reddita postavilo na više od deset milijardi USD. Tada su objavili kako su dosegnuli sto milijuna USD prihoda od oglašavanja tijekom drugog tromjesječja 2021., za 192 posto više nego godinu dana ranije, piše CNBC.

U rujnu ove godine Reuters je objavio kako se Reddit nada dosegnuti procjenjenu tržišnu vrijednost od 15 mlrd. USD kad dođe vrijeme za javnu ponudu dionica.

U listopadu je Reddit imao približno 52 milijuna dnevno aktivnih korisnika i više od sto tisuća zajednica (subreddita). Do eksplozivnog rasta došlo je zbog toga što su početkom ove godine investitori pohrlili na njihove stranice u potrazi za savjetima o ulaganju u GameStop i slične takozvane meme dionice.

Među njihovim najvećim ulagačima su Fidelity Investments, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital i Tencent Holdings. Još u ožujku su angažirali Drewa Vollera, nekad prvog šefa financija Snapa koji je tu tvrtku pripremio za izlazak na burzu. 

Ova je godina bila rekordna za javne ponude dionica u Sjedinjenim Državama. Među tvrtkama koje su se na to odlučile bile su Coinbase Global, Robinhood Markets, Coupang...

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.