Logo
Ispiši ovu stranicu

Toyota će potrošiti 35 mlrd. USD na elektrifikaciju flote Istaknuto

Toyota će potrošiti 35 mlrd. USD na elektrifikaciju flote

Toyota planira uložiti 35 milijardi američkih dolara kako bi do 2030. godine u ponudi imala 30 vozila na električni pogon.

U toj japanskoj tvrtci također namjeravaju podići broj prodanih električnih vozila na globalnoj razini na 3,5 milijuna do kraja ovog desetljeća.

Toyota, jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu, trenutno nudi tek manji broj potpuno električnih modela. Većinom imaju hibridne modele koji kombiniraju električne motore na baterije s motorom na unutrašnje sagorjevanje.

Kako bi to promijenili, namjeravaju povećati ulaganja u baterijske tehnologije za 4,4 mlrd. USD, što je dio šireg investicijskog plana kojim su obuhvaćena kapitalna ulaganja te istraživanje i razvoj. Dodatnih 35 mlrd. USD bit će uloženo u razvoj drugih tipova električnih vozila, među kojima su novi modeli hibridnih automobila, plug-in hibridi i električni koji koriste vodik kao izvor energije.

Potpuno električna linija Lexus

Kad je riječ o njihovom luksuznom brendu Lexus, u Toyoti ga namjeravaju u potpunosti elektrificirati za tržišta u Europi, Sjevernoj Americi i Kini do 2030. godine, odnosno na globalnoj razini do 2035.

Iako su bili među prvima koji su na tržište izbacili hibridne modele, u Toyoti su razmjerno sporo prihvaćali potpuno električna vozila, u usporedbi s konkurentima kao što su američki divovi General Motors i Ford.

U studenom ove godine odbili su se priključiti skupini šest proizvođača automobila, među kojima su Daimler Mercedes Benz i Volvo, koji su se u sklopu Konferencije o klimatskim promjenama obvezali prestati proizvoditi vozila koja koriste fosilna goriva do 2040. godine. Tada su rekli kako ne žele da ih se doživljava kao proizvođača električnih vozila već kao ugljično neutralnu tvrtku. Ugljičnu neutralnost u svojim pogonima planiraju postići do 2035. godine, piše CNBC.

Njihov suparnik Nissan je u studenom objavio kako planira uložiti oko 17,6 mlrd. USD tijekom narednih pet godina u ubrzavanje elektrifikacije njihovih vozila. Do 2030. namjeravaju ponuditi 23 nova modela, od kojih će 15 biti potpuno električno.

 

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.