Logo
Ispiši ovu stranicu

Mozilla očekuje prihode veće od pola milijarde USD Istaknuto

Mozilla očekuje prihode veće od pola milijarde USD

Značajno povećanje prihoda za Mozillu stiglo je tijekom ove godine zahvaljujući novoj liniji proizvoda.

Zaklada Mozilla objavila je financijsko izvješće za 2020. godinu. Uz godinu dana stare podatke o financijskom stanju moguće je pronaći i ponešto novijih.

Nije tajna kako je Mozilla tijekom 2020. imala problema. Tu su godinu obilježili otkazi uslijed restrukturiranja profitno usmjerenog dijela poslovanja, a web preglednik Firefox ostao je u sjeni browsera temeljenih na Chromiumu.

Usprkos tome, korporacija Mozilla uspjela je uprihoditi 466 milijuna američkih dolara putem partnerstva s Googleom i drugim internetskim tražilicama, pretplata i oglašavanja. Iznos je tek za milijun USD veći nego godinu dana prije.

No, za ovu godinu očekuju se prihodi veći od 500 mil. USD. Povećanje su donijeli novi proizvodi kao što su servis za virtualne privatne mreže, Firefox relay Premium, Pocket i drugi.

I dalje ovisni o Googleu

Prihodi od nove linije proizvoda trebali bi porasti za 150 posto tijekom ove godine i činiti 14 posto ukupnih prihoda. Samo je Mozilla VPN uspio ostvariti povećanje prihoda od 450 posto u odnosu na 2020. godinu. Ipak, 86 posto prihoda u 2020. i dalje dolazi od sporazuma s Googleom. To je nešto manje nego godinu dana prije (kada je zabilježno 88 posto), ali i dalje je riječ o ogromnom udjelu.

Iz Mozille su poručili kako - u trenutku kad se oglašavanje mijenja i budućnost poslovnog modela za web nije izvjesna - istražuju nove načine monetizacije.

Računaju pritom na daljnji pad važnosti uloge internetskih kolačića (cookies) i velike promjene u eko-sustavu oglašavanja online. Također vjeruju kako su dobro pozicionirani za "novi model odgovornog oglašavanja koji će poštivati ljude i tvrtkama donijeti vrijednost".

Prostora za web preglednik koji nije temeljen na Chromeu ima, piše Tech Crunch, pogotovo među korisnicima koji su sve sumnjičaviji prema Googleu i Microsoftu (koji je svoj preglednik Edge također prebacio na Chromium).

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.