Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple je na pragu tržišne kapitalizacije od tri bilijuna USD Istaknuto

Apple je na pragu tržišne kapitalizacije od tri bilijuna USD

Apple bi tijekom ovog tjedna mogao postati prvom tvrtkom koja je dosegnula tržišnu vrijednost od tri bilijuna američkih dolara.

To je predviđanje iznio analitičar Daniel Ives, inače poznat po tome što je sklon jabučarima i njihovoj dionici.

Ocijenio je kako će to biti još jedan prijelmni trenutak za diva iz Cupertina, ali i pokazatelj kako su oni koji su sumnjali u mogućnost nastavka rasta bili u krivu.

Temelje za optimizam Ives vidi u Appleovom odjelu za usluge, koji prema procjenama trenutno vrijedi oko 1,5 bilijuna USD, kao i eko-sustav nastao oko hardvera te tvrtke, koji je usred najjačeg proizvodnog ciklusa u zadnjih više od deset godina, piše Benzinga.

Ogroman godišnji rast

Također je naglasio kako će nastavak rasta prodaje pametnih telefona iPhone biti nastavljen i tijekom 2022. godine, usprkos problemima u lancu opskrbe. Uz to, očekuje predstavljanja novih proizvoda, poput primjerice dugo najavljivanih pametnih naočala za proširenu stvarnost Apple Glasses, koje bi se mogle pojaviti u drugoj polovici iduće godine. 

Upravo su proširena i virtualna stvarnost područja u kojima investitori, čini se, očekuju kako će Apple pronaći prostora za daljnji rast.

Početkom dvijetisućitih Appleova tržišna vrijednost iznosila je tek 4,5 milijardi USD. Nadmašila je bilijun USD prije manje od četiri godine, da bi do dva bilijuna došla tijekom protekle godine. Cijena dionice treba narasti još oko šest posto kako bi dosegnula spomenutih tri bilijuna.

Od kraja '90-tih godina prošlog stoljeća Appleova dionica zabilježila je prosječan povrat od približno 28 posto godišnje. Usporedbe radi, indeks S&P 500 tijekom istog je razdoblja prosječno ostvario "samo" 7,5 posto.

Malo je onih, piše Bloomberg, koji su bili bolji nego Apple. Nvidia je, primjerice, imala povrat od 31 posto godišnje, a Netflix 39 posto od 2002. godine, kad je izlistan na burzama kapitala. No, obje su tvrtke patuljci naspram Applea.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.