Logo
Ispiši ovu stranicu

Francuska zbog opasnih proizvoda blokira kinesku e-trgovinu Wish Istaknuto

Francuska zbog opasnih proizvoda blokira kinesku e-trgovinu Wish

Nekoliko francuskih ministara zatražilo je od najvećih internetskih tražilica i trgovina aplikacijama za mobilne uređaje uklanjanje internetske trgovine Wish iz te države.

Wish je popularna platforma za e-trgovinu na kojoj je moguće naći uglavnom robu koju nude kineski trgovci. Nema vlastita skladišta i trgovine, već služi kao posrednica između kupaca i prodavača.

Prošle je godine Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF), francusko tijelo zaduženo za prava potrošača i prijevare, pokrenulo istragu protiv Wisha.

Moguć je presedan

Sumnjalo se, naime, kako trgovci varaju kupce i prodaju krivotvorenu robu neovlašteno koristeći logotipe i druge zaštitne znakove poznatih brendova. Također su u DGCCRF-u naručili 140 različitih proizvoda s Wisha, uglavnom iz uvoza, kako bi utvrdili jesu li sigurni za korištenje.

Pokazalo se kako 95 posto igračaka koje su pregledali nije u skladu s europskom regulativom, a 45 posto su proglasili opasnima. Što se potrošačke elektronike tiče, 95 posto također ne bi trebalo biti dostupno u Europi, dok je 90 posto bilo opasno na ovaj ili onaj način. Čak je i jeftina bižuterija kakva se koristi za kostimiranje bila uglavnom opasna (62 posto), piše Tech Crunch.

Wish iz svoje trgovine u pravilu ukloni sporne predmete u roku od 24 sata po primitku obavijesti da su opasni. Ali, u većini slučajeva ti prozvodi ostanu dostupni pod drugim nazivom, ponekad čak i kod istog trgovca. Problem je, dakle, i to što Wish ne prati transakcije opasnom i s regulativom neusklađenom robom, niti obavještava kupce zašto je neki proizvod povučen.

U srpnju ove godine DGCCRF je zatražio od Wisha usklađivanje s europskim zakonima i propisima o e-trgovini i sigurnosti proizvoda. Dali su im rok od dva mjeseca. Četiri mjeseca kasnije francuske vlasti posegnule su za novim ovlastima pa su od tražilica i trgovina aplikacijama zatražile uklanjanje Wisha.
Wishova aplikacija i web odredište će i dalje biti funkcionalni ako ste ih dosad koristili, ali se više neće pojavljivati u rezultatima pretraživanja i u trgovinama aplikacijama u Francuskoj.

Ovim radikalnim potezom Francuska bi mogla postaviti presedan, a njen primjer bi mogle slijediti i druge države članice Europske unije.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.