Logo
Ispiši ovu stranicu

Salvador planira prvi bitkoin grad, naplaćivat će samo PDV Istaknuto

Salvador planira prvi bitkoin grad, naplaćivat će samo PDV

Salvador planira podići prvi "bitkoin grad" na svijetu. Sredstva za taj pothvat žele prikupiti obveznicama vezanima uz tu kriptovalutu.

Grad bi trebao biti podignut na istoku te srednjoameričke države, u regiji La Union. Trebao bi biti kružnog tlocrta, s glavnim trgom u sredini koji bi - gledano iz zraka - izgledom trebao podsjećati na simbol za bitkoin.

Također bi trebao imati poslovne i stambene četvrti te zračnu luku. Koristit će struju dobivenu iz geotermalne energije vulkana, a stanovnicima neće naplaćivati nijedan porez osim poreza na dodanu vrijednost.

Salvadorski predsjednik Nayib Bukele ulagačima je poručio kako mogu zaraditi koliko god ih je volja ako investiraju u ovaj projekt. Budući je grad usporedio s drevnom Aleksandrijom, piše CNN.

Porezom do novca za plaćanje obveznica

Pola novca prikupljenog naplatom PDV-a bit će upotrijebljeno za financiranje obveznica izdanih za izgradnju grada, dok će druga polovica pokrivati troškove odvoza smeća i tome slično. Procjenjuje se kako bi gradnja javne infrastrukture u bitkoin gradu trebala koštati oko 300 tisuća bitkoina, što bi bilo oko 17,2 milijarde američkih dolara prema sadašnjim cijenama.

Prve obveznice mogle bi biti izdane možda već početkom iduće godine, u vrijednosti od milijardu USD, na rok od deset godina i uz 6,5 posto kamate.

Pola iznosa od prodaje obveznica bio bi upotrijebljen za kupovinu bitkoina. Po isteku prvih pet godina Salvador bi počeo prodavati dio svojih bitkoina kako bi ulagačima dao dodatnu ponudu. Nakon prvog izdanja bitkoin obveznica bi trebala slijediti druga koja će im biti slična.

U pripremi su zakoni koji će omogućiti izdavanje obveznica. Prvu dozvolu za vođenje mjenjačnice trebao bi dobiti Bitfinex, kojemu će također biti povjereno i izdavanje obveznica

Salvador je u rujnu ove godine postao prvom državom na svijetu koja je prihvatila bitkoin kao legalno sredstvo plaćanja. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju kako su građani Salvadora skeptični prema toj digitalnoj kriptovaluti, što su dosad iskazali prosvjedima protiv vlasti.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.