Logo
Ispiši ovu stranicu

Alibaba razočarao prihodom i zaradom, čeka ih izazovan kvartal Istaknuto

Alibaba razočarao prihodom i zaradom, čeka ih izazovan kvartal

Kineski div e-trgovine Alibaba zabilježio je tijekom svog drugog fiskalnog tromjesječja u 2021. manji rast prihoda nego što se očekivalo.

Ostvarili su 31,4 milijarde američkih dolara prihoda, što je povećanje od 29 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ali, analitičari su očekivali kako će prihodi dosegnuti razinu od 35 mlrd. USD. Zarada po dionici ne samo što je manja u odnosu na očekivanja, već je i za 38 posto niža nego u 2020. godini.

Prihodi od trgovine su rasli za 31 posto na 29,5 mlrd. USD i također su podbacili. Marketinške usluge - inače najveći pojedinačni dio prodaje - rasle su za samo tri posto. 

Stradala je i profitabilnost. EBITDA je pala 27 posto, na šest mlrd. USD, ponajviše zbog povećanih ulaganja u nova poslovanja i širenje ponude na manje kineske gradove. Odjel za računalstvo u oblaku raslo je za 33 posto, na 3,4 mlrd. USD, i uspjelo je pozitivno poslovati.

Do kraja godine neće biti bolje

U Alibabi su također smanjili prognoze za fiskalnu godinu u cijelosti. Prvotno su očekivali oko 160,3 mlrd. USD prihoda, što bi bilo 29,5 posto više nego lani. No, sad se očekuje kako će rast iznositi između 20 i 23 posto, gledano godinu na godinu.

Vrijednost Alibabinih dionica izlistanim u Sjedinjenim Državama pala je za 11 posto nakon objave poslovnih rezultata.

Lošiji poslovni rezultat Alibabe djelomično je moguće objasniti općim usporavanjem rasta kineskog gospodarstva, što se negativno odrazilo na potrošnju. Uz to, ta je tvrtka bila metom strožih mjera kineskih vlasti prema tehnološkom sektoru u toj državi.

Službeni Peking usvojio je niz novih zakona kojima se od tih tvrtki traži više kad su u pitanju područja poput zaštite podataka i pokušaja uspostave monopola. Alibabi su u travnju ove godine odrezali globu vrijednu 2,8 mlrd. USD u sklopu antimonopolističke istrage.

Također, pod sve su jačim pritiskom konkurencije koju predvodi JD.com, ali i tvrtke koje se bave društvenim mrežama poput TikToka.

Ukupno gledano, pred tom je tvrtkom jedan od najizazovnijih poslovnih kvartala u njihovoj povijesti, piše CNBC.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.