Logo
Ispiši ovu stranicu

Amazonu pola milijuna USD globe zbog skrivanja broja oboljelih od COVID-19 Istaknuto

Amazonu pola milijuna USD globe zbog skrivanja broja oboljelih od COVID-19

Amazon je postigao nagodbu s glavnim tužiteljem američke savezne države Kalifornije. Platit će 500 tisuća američkih dolara zbog skrivanja broja oboljelih od bolesti COVID-19.

Također su pristali obavijestiti radnike u skladištima u roku od jednog dana nakon što se pojave novi slučajevi bolesti, kao i navesti koliko je točno oboljelih na njihovom radnom mjestu. Amazon zapošljava desetke tisuća skladišnih radnika u Kaliforniji.

Nagodba koju još mora odobriti sud uz to predviđa i obvezu Amazona prema kojoj je ta tvrtka dužna obavijestiti lokalne zdravstvene vlasti o novim slučajevima bolesti COVID-19 u roku od 48 sati. Spomenutih pola milijuna USD platit će za dodatnu provedbu kalifornijskog zakona o zaštiti potrošača.

Kako je navela Amazonova glasnogovornica Barbara Agrait, neće biti promjena u tvrtkinim protokolima povezanima s obavještavanjem o širenju pandemije koronavirusa. Istaknula je kako vlasti nisu pronašle ozbiljnije probleme sa sigurnosnim mjerama u njihovim objektima.

Posljedica strožih mjera

Do nagodbe dolazi nakon što je Kalifornija u siječnju ove godine postrožila mjere koje reguliraju radna mjesta i okruženja. Između ostalog, predviđaju obavještavanje radnika o novim slučajevima bolesti COVID-19 u roku od najviše jednog radnog dana. Toga se, ustvrdio je glavni kalifornijski tužitelj Rob Bonta, u Amazonu tijekom pandemije nisu pridržavali, zbog čega radnici i lokalna zdravstvena tijela nisu mogla učinkovito pratiti širenje koronavirusa.

Amazon obavijesti te vrste šalje internim sustavom za razmjenu poruka A to Z. Provjeru o mogućim kontaktima sa zaraženom osobom obavljaju pregledavanjem snimki sigurnosnih kamera i razgovorom s radnicima. Skladišni i dostavni radnici te tvrtke kritizirali su sigurnosne mjere i protokole kao nedostatne, piše CNBC. Službeni stav Amazona tada je bio kako su uvedene mjere i više nego dovoljne.

Istraga je otvorena tijekom prošle godine. Tijekom prošlog listopada agencija Occupational Safety and Health Administration kaznila je Amazon globom zbog kršenja pravila vezanih uz suzbijanje širenja koronavirusa u dva skladišta u Kaliforniji.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.