Logo
Ispiši ovu stranicu

Američki DoorDash preuzima Wolt za 8,1 mlrd. USD Istaknuto

Američki DoorDash preuzima Wolt za 8,1 mlrd. USD

Vrijednost dionica tvrtke DoorDash porasla je za blizu 12 posto nakon što su najavili preuzimanje Wolta za 8,1 milijardu američkih dolara.

Američki DoorDash, u kojem su doživjeli uzlet zbog povećane potražnje za njihovim uslugama tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, tijekom trećeg je tromjesečja zabilježio veći gubitak po dionici nego što se očekivalo.

Ali, uspjeli su nadmašiti prognoze prihoda, ostvarivši 1,28 umjesto 1,18 mlrd. USD uz neto gubitak od 101 milijun USD. Prošle je godine u isto vrijeme gubitak iznosio 43 mil. USD.

Broj novih korisnika pao je u usporedbi s najboljim rezultatima u 2020. godini. No, uspjeli su ga održati na razinama iznad onih u 2019.

Raste vrijednost narudžbi

Ukupni broj narudžbi porastao je za 47 posto, na 347 milijuna. U porastu je i potrošnja - bruto tržišna vrijednost narudžbi bila je veća za 44 posto i dosegla je 10,4 mlrd. USD. Tijekom zadnjeg ovogodišnjeg kvartala trebala bi biti između 10,3 i 10,7 mlrd. USD.

Od lipnja do rujna ove godine više od tri milijuna ljudi obavljalo je dostave, što im je donijelo više od 2,8 mlrd. USD. DoorDash trenutno ima više od pola milijuna partnera među trgovcima.

Preuzimanje Wolta trebalo bi biti zaključeno u drugoj polovici 2022. Transakcija će biti obavljena isključivo dionicama. Osnivač i glavni izvršni direktor Wolta Miki Kuusi preuzet će vođenje DoorDasha International.

Finska tvrtka ima oko četiri tisuće zaposlenika. Prisutna je u 23 države, među kojima je i Hrvatska. U siječnju ove godine imala je više od 10 milijuna korisnika.

Kako piše CNBC, analitičari procjenjuju da će akvizicija Wolta DoorDashu omogućiti fokusiranje na domaće tržište u Sjedinjenim Državama.

Pohvalili su Woltovu usredotočenost na podizanje učinkovitosti, snalažljivost i visok stupanj zadržavanja postojećih klijenata. Ali, također su upozorili kako nema razloga za optimizam oko daljnjeg rasta cijene DoorDashove dionice bez ozbiljnijeg uvida u Woltovo financijsko stanje i poslovanje.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.