Logo
Ispiši ovu stranicu

Proizvođač električnih vozila mogao bi vrijediti gotovo koliko i Ford Istaknuto

Proizvođač električnih vozila mogao bi vrijediti gotovo koliko i Ford

Rivian Automotive, proizvođač električnih automobila iza kojeg stoje Amazon i Ford, postavio je cijenu dionice za javnu ponudu na 78 američkih dolara.

Prema tome bi tržišna vrijednost te tvrtke bila 66,5 milijardi USD, ali bi mogla dosegnuti i 68 mlrd. USD. U Rivianu očekuju kako će im javna ponuda dionica donijeti 11,9 mlrd. USD. Dionica će biti izlistana na burzi kapitala Nasdaq pod oznakom RIVN.

Isprva su u Rivianu očekivali značajno niži raspon cijene (57 do 62 USD). Sa 78 USD su se po procjeni vrijednosti već približili Fordu (79 mlrd. USD) i General Motorsu (85 mlrd. USD), a da još nisu ostvarili prihod spomena vrijedan. U stvari, očekuju gubitak do 1,28 mlrd USD tijekom trećeg tromjesječja, dok bi se prihodi trebali kretati od nule do milijun USD.

Utrka za novom Teslom

Dakle, piše CNBC, riječ je o još jednoj tvrtci koja proizvodi električna vozila koja privlači ogromne investicije bez dokaza kako ima održiv poslovni model. Među njima su Lucid Motors (72,5 mlrd. USD, iako tvrtka tek počela s proizvodnjom), a vrijednost Nikole je u jednom trenutku lani bila veća nego Fordova, iako nisu imali prihode. Nakon skandala u kojem su optuženi za obmanjivanje ulagača vrijednost im je pala na manje od šest mlrd. USD.

Ulagači uporno pokušavaju naći novu Teslu. Vrijednost tvrtke Elona Muska tijekom proteklog mjeseca je premašila bilijun USD, čime je postala peta kompanija po vrijednosti u Sjedinjenim Državama.

Iako Rivian još ne ostvaruje značajne prihode, u prospektu za javnu ponudu dionica su naveli kako imaju prednarudžbe za 55.400 primjeraka vozila R1T i R1S. Prvo je kamion s početnom cijenom od 67.500 USD, dok je drugo SUV s početnom cijenom od 70.000 USD. Trebali bi ih isporučiti do kraja 2023. godine.

Amazon je također od njih naručio sto tisuća vozila do 2030., a s početkom iduće godine bi trebali na cestu poslati 10 tisuća novih dostavnih vozila za tu tvrtku.

Rivianova tvornica u američkoj saveznoj državi Illinois može proizvesti do 150 tisuća vozila godišnje. Krajem lipnja imali su više od šest tisuća zaposlenih.

Amazon je uložio više od 1,3 mlrd. USD u Rivian, što je donijelo udio od 22,4 udjela klase A prije javne ponude dionica. Sad bi taj udio mogao vrijediti oko 12,5 mlrd. USD. Ford je držao udio od 14,4 posto, potencijalno vrijedan osam mlrd. USD.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.