Logo
Ispiši ovu stranicu

Facebook mora biti pod stalnim nadzorom, upozorila je zviždačica europarlamentarce Istaknuto

Facebook mora biti pod stalnim nadzorom, upozorila je zviždačica europarlamentarce

Zviždačica Frances Haugen svjedočila je pred Europskim parlamentom i upozorila na potrebu stalnog nadzora Facebooka i sličnih platformi.

Na Starom je kontinentu ponovila isto upozorenje: Facebooku je važnija zarada nego sigurnost korisnika pa svjesno zanemaruju pojačavanje utjecaja toksičnih sadržaja štetnih po pojedince, društva i demokraciju u cjelini.

Uvjerena je kako regulatorni nadzor nužan ne bi li tako neodgovorno vođena platforma bila dovedena u red. Stoga, istaknula je tijekom trosatnog izlaganja (čemu je pridodana i runda odgovora na zastupnička pitanja), zakonodavci ne smiju gubiti vrijeme u nametanju pravila ponašanja društvenim medijima.

Prilika za postavljanje svjetskog standarda

Haugen je u Europskom parlamentu naišla na topao doček. Zastupnice i zastupnici su joj redom zahvaljivali zbog hrabrosti, truda i vremena izdvojenog kako bi javnost upozorila na problem. Ispitivali su ju o nizu tema, ali ponajviše o tome kako bi nadolazeća paneuropska digitalna zakonska regulativa mogla u najvećoj mjeri rezultirati učinkovitom transparentnošću i odgovornošću posrnulih divova poput Facebooka.

Zakon o digitalnim uslugama trenutno je u proceduri. Europarlamentarci se izjašnjavaju o amandmanima na nacrt Europske komisije koji predviđa ozbiljne zaokrete u odnosu na dosadašnju praksu. Primjerice, dio zastupnika zagovara potpunu zabranu bihevioralnog oglašavanja, kojeg bi u tom slučaju zamijenilo kontekstualno oglašavanje. Drugim amandmanom traži se izuzeće novinarskih medija kad je riječ o uklanjanju sadržaja s društvenih mreža, piše Tech Crunch.

Haugen nije podržala takve prijedloge, ali smatra kako je regulacija svakako potrebna. Štoviše, rekla je kako je zahvalna Uniji zbog njenih nastojanja u tom smjeru i istaknula kako ima priliku postaviti standard u tom području kojeg će se pridržavati cijeli svijeti.

Također je ponovila upozorenje kako nije dovoljno da Facebook i slične tvrtke predaju podatke o tome što se događa na njihovim platformama, već moraju ponuditi i detaljna objašnjenja te biti podvrgnuti stalnoj i dinamičkoj provjeri. Bez toga će svaka legislativa imati rupu kroz koju će se i najveći moći provući, zaključila je Haugen.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.