Logo
Ispiši ovu stranicu

Problemi s opskrbom koštali su Apple šest mlrd. USD Istaknuto

Problemi s opskrbom koštali su Apple šest mlrd. USD

Tijekom četvrtog fiskalnog tromjesječja 2021. godine Apple je ostvario manje prihoda nego što su analitičari prognozirali.

Do podbačaja je došlo uslijed većih problema s opskrbom za pametne telefone iPhone, tablet računala iPad i osobna računala Mac nego što su u Appleu očekivali. To ih je, prema procjeni glavnog izvršnog direktora Applea Tima Cooka, koštalo oko šest milijardi američkih dolara.

Bio je to prvi fiskalni kvartal od travnja 2016. godine u kojem Apple nije nadmašio predviđanja analitičara i prvi od svibnja 2017. u kojem prihodi nisu dosegli očekivane razine.

Ukupno je od lipnja do rujna 2021. ostvareno 83,36 mlrd. USD prihoda, 29 posto više nego u isto vrijeme prošle godine (ali manje od očekivanih 84,85 mlrd. USD).

Prihod od prodaje iPhonea veći je za 47 posto (38,87 mlrd. USD), usluge su donijele 25,6 posto više (18,28 mlrd. USD), Macovi 1,6 posto više (9,18 mlrd. USD), a iPadovi 21,4 posto više (8,25 mlrd. USD).

Iznenađujući rast prihoda

Rast prihoda od usluga (što obuhvaća trgovinu aplikacijama App Store, pretplatu na glazbu i video, oglašavanje, produljenja jamstava i licence) iznenadio je i jabučare jer je nadmašio njihova očekivanja. Broj plaćenih pretplata porastao je u godini dana za 160 milijuna, na ukupno 745 milijuna. U zadnjih pet godina se upeterostručio.

Bruto marža bila je neznatno bolja nešto što se očekivalo (42,2 umjesto 42 posto). Na godišnjoj razini prihodi su rasli za 33 posto, na 366 mlrd. USD.

Do kraja kalendarske godine Cook očekuje solidan rast prihoda u odnosu na 2020. i najbolji Appleov kvartal u povijesti kad je riječ o prihodima, iako predviđa kako će se situacija s opskrbom pogoršati, piše CNBC.

Zbog manjka starijih procesora na tržištu tijekom navedenog razdoblja pad prodaje i prihoda u odnosu na lani mogao bi pogoditi iPade. Ostale kategorije Appleovih proizvoda i usluga trebale bi rasti. U Appleu optimizam temelje, čini se, na značajno većoj potražnji za modelima iz serije iPhone 13 u odnosu na količine koje mogu isporučiti.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.